Spania a înregistrat în 2024 cea mai călduroasă lună august din istoria măsurătorilor sale, cu o temperatură medie de 25 de grade Celsius, a anunțat Agenția națională de meteorologie (AEMET) din această țară, informează AFP.
"Luna august 2024 a fost cea mai călduroasă din istoricul măsurătorilor efectuate în peninsula spaniolă", a transmis această agenție prin intermediul unui mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
"Cu o temperatură medie de 25 de grade Celsius, această valoare termică a fost cu 2 grade Celsius peste media înregistrată din 1991 până în 2020" și a depășit cu "două grade Celsius mediile din lunile august 2003 și august 2023", care erau cele mai călduroase luni august de până acum, a continuat AEMET.
Având în vedere datele înregistrate în primele opt luni ale acestui an, 2024 ar trebui să devină "cel mai călduros an" din istoria măsurătorilor, "la egalitate cu 2022", au adăugat reprezentanții AEMET.
De asemenea, cei mai călduroși patru ani înregistrați vreodată de meteorologii din Spania ar putea fi ultimii patru ani, scrie Agerpres
Anii 2022 și 2024 au avut o temperatură medie de 15,8 grade Celsius. "Ei sunt urmați la mică distanță de 2023 și 2020, cu 15,7 grade Celsius", a precizat aceeași sursă.
Deși este obișnuită cu temperaturile ridicate, Spania se confruntă cu episoade de căldură tot mai numeroase și mai apropiate între ele, uneori chiar în afara lunilor de vară, ceea ce îi îngrijorează pe oamenii de știință.
În 2023, potrivit AEMET, țara iberică a înregistrat șapte valuri de căldură.
CITEȘTE ȘI Bolt are un nou Country Manager în România, pentru a crește operațiunile Bolt BusinessÎncepând din 1975, durata acestor episoade a crescut cu trei zile la fiecare deceniu în Spania, iar temperatura medie a crescut cu 2,7 grade Celsius la fiecare deceniu, a subliniat agenția spaniolă.
Cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră și de activitățile antropice, schimbările climatice au sporit intensitatea, durata și frecvența caniculelor.
Fenomenul este vizibil în special în Europa, un continent care se încălzește de două ori mai repede decât media globală și al cărui climat este deja cu cel puțin 1,2°C mai cald decât era înainte de era industrială, potrivit comunității științifice.