După trei luni de la depunerea documentelor, Curtea de Apel București a fixat primul termen pentru judecata apelului formulat în dosarul de faliment al Astra Asigurări. Pe 24 martie s-ar putea confirma definitiv starea de faliment a societății de asigurare.
Potrivit legii, după declararea ca definitivă a stării de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraților va putea începe plata despăgubirilor către păgubiiți. În orice caz, arată specialiștii consultați de Profit.ro, instanța de la Curtea de Apel nu va da, cel mai probabil, mai mult de două termene.
Tribunalul București a luat decizia de a confirma starea de faliment a Astra Asigurări pe data de 3 decembrie 2015, însă a publicat motivarea senținței abia pe 21 ianuarie 2016. Apelurile au putut fi motivate abia după această dată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avocații contactați de Profit.ro au arătat că, în mod normal, Curtea de Apel București nu are de ce să acorde mai mult de două termene, întrucât situația Astra reiese destul de clar din motivarea instanței de fond, iar faptul că zeci de mii de creditori sunt privați de despăgubire până la dispoziția finală este un argument în plus pentru o judecată rapidă.
În prezent, situația de la Astra Asigurări este neclară, Autoritatea de Supraveghere Financiară luând decizia să nu aprobe planul lichidatorului KPMg conform căruia, portofoliul rămas valid al asigurătorului urma să fie transferat. Potrivit informațiilor Profit.ro, ASF a formulat chiar o contestație către Tribunal în care recomandă înlocuirea lichidatorului din considerente care șin de protecția consumatorilor. KPMG nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile în acest sens.
În august 2015, ASF a decis să ridice licența Astra și să îi ceară falimentul pentru că majorările de capital solicitate nu au fost efectuate. Nevoia de capital suplimentar a fost atunci evaluată la peste 800 de milioane de lei.
În decembrie 2015, Tribunalul București a admis cererea ASF, a confirmat starea de faliment la Astra și a numit ca lichidator provizoriu KPMG Restructuring, fixând, totodată, și un calendar care trebuie respectat de debitoare, de creditori și de lichidator.
În momentul în care a intrat în faliment, Astra mai avea 2,5 milioane de polițe valide și 1,8 milioane de clienți.