Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să respingă cererea KPMG prin care solicita să preia activitatea de constatare și evaluare a daunelor din portofoliul Astra Asigurări, au arătat, pentru Profit.ro, surse apropiate situației. În același timp, Autoritatea va cere, în instanță, înlocuirea lichidatorului Astra Asigurări. Constatarea daunelor o va face, în continuare, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Decizia ASF a fost luată din perspectiva protecției consumatorilor, mai arată sursele Profit.ro. Cea care va decide este, însă, instanța de la Tribunalul București, care a și confirmat starea de faliment, în 3 decembrie 2015. "Autoritatea a transmis instanței că lichidatorul, KPMG, nu și-a îndeplinit atribuțiile și, prin urmare, se propune înlocuirea sa", arată sursele Profit.ro.
KPMG a anunțat, chiar ieri, că portofoliul pe care îl administrează mai numără încă aproape 400.000 de polițe valide și a reconfirmat că mizează pe o valorificare a acestui portofoliu prin transfer către un alt asigurător care să preia inclusiv obligațiile de plată. Planul KPMG a nemulțumit însă atât Fondul de Garantare a Asiguraților, cât și ASF , care ar fi preferat ca lichidatorul să meargă pe varianta denunțării contractelor, în așa fel încât să fie exclusă posibilitatea apariției unor noi daune.
Așa cum a arătat Profit.ro, ASF a contestat în instanță raportul asupra situației Astra depus de KPMG pe motiv că lichidatorul nu a cerut avizul ASF pentru denunțarea sau păstrarea polițelor. KPMG nu a răspuns nici solicitărilor repetate formulate de FGA și ASF în privința prezentării strategiei în ceea ce privește polițele încă în vigoare. În acest context, din perspectiva ASF, clienții Astra precum și păgubiții implicați în accidente provocate de clienți ai Astra ar fi putut fi afectați.
Dosarele de daună vor fi administrate în continuare de FGA, deși instituția anunțase că din 4 martie nu va mai avea acest drept. Totuși, ASF a decis să reinterpreteze decizia Tribunalului în sensul în care FGA are rol în protecția consumatorilor.
FGA a anunțat zilele trecute că de vineri, 4 martie, nu va mai putea face constatări de daună pentru a nu încălca o decizie luată de Tribunalul București pe 3 decembrie 2015, o dată cu confirmarea stării de faliment la Astra Asigurări.
KPMG a anunțat că a conservat atât sistemele informatice ale companiei falimentare, cât și capitalul uman.
CITEȘTE ȘI Trei propuneri ale ASF care bulversează asigurătorii și nu ajută deloc șoferiiÎn august 2015, ASF a decis să ridice licența Astra și să îi ceară falimentul pentru că majorările de capital solicitate nu au fost efectuate. Nevoia de capital suplimentar a fost atunci evaluată la peste 800 de milioane de lei.
În decembrie 2015, Tribunalul București a admis cererea ASF, a confirmat starea de faliment la Astra și a numit ca lichidator provizoriu KPMG Restructuring, fixând, totodată, și un calendar care trebuie respectat de debitoare, de creditori și de lichidator.
În momentul în care a intrat în faliment, Astra mai avea 2,5 milioane de polițe valide și 1,8 milioane de clienți.