Trei alimente eșențiale în gospodăriile din întreaga lume sunt făina, pastele și laptele, iar acestea sunt întotdeauna disponibile în magazine sau supermarketuri. Însă, venezuelenii pot să pună mâna pe aceste alimente doar dacă au puțin noroc, au niște prieteni pe piața neagră și destui bani la dispoziție, scrie CNN.
Venezuela se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice, după prăbușirea prețului pentru barilul de țiței. Țara sud-americană își obține aproape toate veniturile din exportarea aurului negru, iar un procent extrem de redus al populației se ocupă cu agricultura. În Venezuela, 80% din produsele de bază, precum orezul, zahărul sau hârtia igienică, sunt aproape imposibil de găsit, arată News.ro.
De asemenea, venezuelenii nu găsesc aproape niciodată lapte proaspăt în magazine, iar același lucru se întâmplă și cu laptele praf, esențial pentru hrănirea bebelușilor. O cutie de lapte praf ajunge să se vândă pe piața neagră cu un preț de 100 de ori mai mare decât cel normal.
Jurnaliștii CNN au găsit lapte care era vândut pe piața neagră pentru 7.000 de bolivari, adică până la 700 de dolari potrivit cursului valutar de stat. Însă, oricine are dolari îi poate vinde pe piața neagră la un curs valutar mult mai favorabil, de până la 1.000 de bolivari pentru un dolar, întrucât criza de valută prin care trece executivul este atât de gravă încât nu mai există bani pentru cumpărarea alimentelor.
Aceeași poveste se aplică și pentru mălai, care este un ingredient de bază pentru pregătirea pâinii tradiționale venezuelene, umplută cu diferite legume. Dacă este vreodată disponibil în supermarketurile de stat, atunci prețul pentru un kilogram de mălai ajunge la 190 de bolivari. Însă, pe piața neagră venezuelenii pot da mai des de mălai, iar prețul lui poate să fie de 15 ori mai ridicat.
Rezervele de alimente sunt atât de limitate, încât jurnaliștii au descoperit un kilogram de paste care vândut la un preț de 200 de ori mai mare decât cel din supermarketurile de stat, unde produsele nu sunt disponibile aproape niciodată.
Însă, prețurile exagerate pentru alimentele de pe piața neagră nu reprezintă singurul inconvenient. Legea interzice achiziționarea de produse de pe piața neagră, iar asemenea târguri se dovedesc uneori periculoase. Doar achiziționarea a trei alimente esențiale - un kilogram de făină, un kilogram de paste și un litru de paste - poate însemna un salariu minim pe economie pentru un cetățean venezuelean.
Tocmai din aceste motive, unii oameni nu au nicio opțiune decât să frecventeze supermarketurile finanțate de stat, în speranța că vor găsi ceva de mâncare. Însă, statul a impus reguli stricte pentru cumpărători, iat venezuelenii pot să cumpere alimente doar în ziua identificată pe buletine.
Ulterior, fiecare persoană trebuie să aleagă supermarketul unde există cele mai mari șanse să găsească produsul de care are nevoie și să stea la coadă ore întregi, în speranța că va ieși cu destule alimente pentru o masă. Însă nu întotdeauna se întâmplă asta.
”Sunt la coadă încă de la ora trei dimineața și nu am reușit să cumpăr decât două tuburi de pastă de dinți. Așa că vom mânca pastă de dinți în această seară”, a declarat dansatoarea Monica Savaleta.
Însă, Savaleta nu are nicio opțiune decât să frecventeze săptămâna următoare un alt supermarket, întrucât nu își permite să cumpere alimente de pe piața neagră.
”Câștig între 12.000 și 15.000 de bolivari pe lună. Dacă aș cumpăra de la bachaqueros, tot salariul meu ar fi irosit pe trei kilograme de orez”.
Între timp, muncitorul din constucții Wilfredo Cardona câștigă de aproape trei ori mai mult, însă asta nu-l ajută să se descurce în criza financiară venezueleană.
”Am venit să cumpăr făină, orez și zahăr. Însă nu am putut să găsesc nimic. Tot ce am găsit este săpun, iar din păcate nu pot să mănânc săpun”.