Coface îmbunătățește ratingul de țară al României de la B la A4, dar avertizează că este unul fragil

Coface îmbunătățește ratingul de țară al României de la B la A4, dar avertizează că este unul fragil
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 3 aug 2016

Coface a anunțat îmbunătățirea calificativului privind riscul de țară pentru patru state din Europa Centrală și de Est (CEE): România, Slovenia, Letonia și Lituania. În cazul României, avertizează însă că revenirea de la B la A4 trebuie să fie prudentă fiindcă este ”un A4 extrem de fragil”.

Ratingul de țară al Coface indică riscul de neplată, iar clasa A4 arată faptul că perspectivele economice și financiare pot fi marcate de câteva fragilități în condițiile în care contextul politic cunoaște tensiuni, iar mediul de afaceri prezintă în continuare unele lacune legislative. Cu toate acestea, probabilitatea de neplată este acceptabilă.

Urmărește-ne și pe Google News

”Trebuie să ne păstrăm prudența. Este cel mai tânăr A4, dar probabil este și cel mai fragil din regiune”, a spus Eugen Anicescu, country manager Coface România.

El avertizează că A4 este ”un rating de graniță, iar companiile trebuie să ajungă în zona de confort” și atrage atenția că, în prezent, asistăm la ”o fiesta a consumului. Vedem creșteri de salarii, scăderi de TVA, acestea aducând o creștere a consumului, dar trebuie sa ne uitam si la fundamente, care nu arată că ar fi la fel de sustenabile și în perioada viitoare. Spațiul fiscal se cam termină și ar trebui să fim mai prudenți”.

România a mai avut acest rating în 2008, iar în 2009 a fost retrogradată la clasa B, care indică un mediu economic și politic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăților deja modest.

Eugen Anicescu a mai precizat că decizia de îmbunătățire a ratingului de țară a fost luată ”ca urmare a doi factori importanți: îmbunătățirea indicatorilor macroeconomici și un comportament de plată stabil, al mediului de afaceri. Deoarece cei doi factori și-au produs efectele simultan, s-a luat această decizie. Este important ca această evoluție să fie una consistentă în perioada următoare și pentru aceasta este necesar un mediu de business stabil din perspectivă legislativă și fiscală, dar și o menținere a lichidității la nivelul companiilor”.

Studiu Coface: Brexit va avea efecte limitate, pe termen scurt, asupra mediului de afaceri din România CITEȘTE ȘI Studiu Coface: Brexit va avea efecte limitate, pe termen scurt, asupra mediului de afaceri din România

Punctele forte ale economiei românești, menționate de analiștii Coface, sunt piața internă relativ mare, forța de muncă ieftină și calificată, rezerva valutară semnificativă și moneda locală relativ stabilă față de euro, gradul de îndatorare publică sub media UE, dar și dependența energetică redusă de importuri.

La capitolul provocări, sunt menționate scăderea populației, la care se adaugă și emigrarea activă a personalului calificat, un nivel scăzut al veniturilor guvernamentale ca pondere în PIB, corelat cu nivelul încă ridicat al economiei subterane, o infrastructură terestră și logistică foarte slabă, dar și reducerea corupției și stimularea spiritului antreprenorial.

Coface România menționează, totodată, și punctele forte ale economiei românești. Acestea ar fi piața internă relativ mare, forța de muncă ieftină și calificată, o rezervă valutară semnificativă și monedă locală relativ stabilă față de euro, gradul de îndatorare publică sub media UE, dar și dependența energetică redusă de importuri.

Coface a mai îmbunătățit ratingul de țară al Letoniei, tot de la B la A4, în timp ce Slovenia și Lituania au fost trecute de la clasa A4 la A3, clasă ce arată că circumstanțele politice sau economice pot duce la un comportament de plată înrăutățit, care este deja mai scăzut decât cel din categoriile anterioare, chiar dacă porbabilitatea de neplată este încă slabă.

viewscnt
Afla mai multe despre
coface
rating de tara
risc de neplata
romania