Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Constantin Marius Banu la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare în formă continuată și uz de fals. Potrivit rechizitorului Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Banu, pe perioada cât a fost membru al Directoratului Eximasig, companie controlată indirect de stat, ar fi folosit în mod ilegal suma de 165.704,13 lei provenind din fondurile asigurătorului.
El a fost membru al Directoratului Eximasig în perioada 16 iulie 2010 - 8 iulie 2013.
Potrivit sentinței, Banu nu poate fi, timp de 4 ani, membru al organelor de conducere/de reprezentare al unei societăți comerciale și nu poate exercita funcții de conducere/administrare.
În plus, el va presta o muncă neremunerată pe o perioadă de 100 de zile în cadrul ADP Sector 3 sau al Primăriei Sector 3 și este obligat să frecventeze două programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate
“Similar, inculpatul Banu Constantin Marius, membru al Directoratului aceleiași companii, a folosit în mod ilegal 165.704,13 lei provenind din fondurile companiei. Astfel, inculpații (Constantin Marius Banu și Radu Frîncu – președinte Directorat Eximasig în perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013 – n.r.) au decontat din banii companiei cheltuieli cu sejururi petrecute de ei, de familiile lor și de apropiați ai lor în străinătate, la destinații cum ar fi Spania (Ibiza, Valencia), Franța (Cannes), Monaco, Disneyland-Paris, Ischgl și Kaprun - Austria, San Benedetto del Tronto-Italia; achiziții de anvelope noi pentru autoturismele personale; călătorii cu avionul; închirieri de autoturisme de lux în străinătate, bilete de feribot, achiziții de produse de lux din banii companiei (ceasuri de marcă și telefoane, genți, brățări, pantofi, accesorii, televizor, servicii de consultanță de imagine și articole de îmbrăcăminte de la case de modă din Milano-Italia, articole de pescuit, parfumuri)”, se arată în rechizitoriul DNA dat publicității la 30 iunie 2016.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, în aprilie 2014, că a aplicat amenzi de 190.000 de lei mai multor persoane din fosta conducere a Eximasig România (Compania de Asigurări Reasigurări Exim România - CARE Romania) și că a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care țin de activitatea foștilor șefi ai asigurătorilor.
Sancțiunile au survenit unui control declanșat în octombrie 2013, care a vizat perioada 2012 - 2013 și a verificat la Eximasig România modul de funcționare a sistemului de control intern, managementul riscului și auditul intern, modul de înregistrare și evidență a dosarelor de daună și de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a polițelor și respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.
Potrivit ASF, controlul a constatat încălcări semnificative ale legislației asigurărilor cu privire la neînregistrarea în evidența tehnică și contabilă a societății a unor polițe emise printr-un intermediar extern, precum și lipsa unui sistem de control intern adecvat, care a permis expunerea societății la riscuri prin încheierea de polițe în afara limitelor de competență.
CITEȘTE ȘI Asigurătorul de stat Eximasig a trecut pe plus, veniturile au scăzut"Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, în data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei și a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care țin de activitatea de asigurare și care întrunesc, în opinia ASF, elemente de natură infracțională (verificarea acestor indicii ținând de alte instituții ale statului). Totodată, ASF a solicitat societății un plan de măsuri pentru remedierea aspectelor constatate (o parte dintre acestea fiind remediate în cursul controlului)", se arăta într-un comunicat al ASF dat publicității la 23 aprilie 2014.
Amenzile au fost aplicate societății, membrilor Directoratului și Consiliului de Supraveghere din perioada 2012 - 2013.
ASF a precizat în comunicat că identificarea unor nereguli în privința decontărilor dintre societate și conducerea Eximasig România ține în principal de controlul intern al societății și de alte instituții ale statului, iar autoritatea a verificat în cadrul controlului aspecte care țin de supravegherea activității de asigurare-reasigurare desfășurată de societate.
"Referitor la aceste aspecte, reafirmăm că ASF a identificat deficiențe semnificative ale Consiliului de Supraveghere și ale Directoratului societății (conducerea administrativă și executivă a societății) în perioada anterioară lunii iulie 2013, luând măsurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penală și retragerea aprobării lui Radu Frîncu", se mai spunea în comunicatul ASF din aprilie 2014.
Guvernul a anunțat, tot în aprilie 2014, că va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la Eximasig România, controlată de stat prin EximBank, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanțe, mese la restaurant, bijuterii.
Din dispoziția fostului premier Victor Ponta, Corpul de control a efectuat o verificare la compania de asigurări, care a cercetat dacă managementul societății a respectat dispozițiile legale incidente și normele interne referitoare la angajarea și efectuarea cheltuielilor, achiziția de bunuri și servicii și modul de gestionare a patrimoniului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Insolvența Romcab, primele victime colaterale. Nume mari din piața asigurărilor și o companie de stat riscă să plătească zeci de milioane de euro. Au apărut primele dosare de daunăÎn urma controlului s-a constatat că în perioada în care Radu Frîncu a deținut calitatea de președinte al Directoratului pierderile cumulate ale companiei au atins 23.464.867 lei.
În raportul Corpului de control al premierului se preciza că Frîncu și Banu "au utilizat sume importante din fondurile companiei, în cuantum total de 831.177,85 lei și 53.173,43 euro, în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei".
Corpul de control a constatat, totodată, că Frîncu și Banu "și-au decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane în străinătate în cuantum de 65.895,15 lei și 31.663,43 euro", printre destinațiile alese de aceștia ca "deplasări" inspectorii guvernamentali menționând Ibiza, Cannes și Paris.
În document se mai arăta că, în perioada supusă controlului, din conducerea executivă a Eximasig au făcut parte Radu Frîncu în calitate de președinte al Directoratului, în perioada 19 mai 2010- 8 iulie 2013, Constantin Banu, membru al Directoratului, în perioada 16 iulie 2010 - 8 iulie 2013, și Alexandru Neferoiu, membru al Directoratului, în perioada 10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013.
"ASF a fost înștiințată de către Corpul de Control al Primului Ministru că «domnul Frîncu Radu a deținut funcția de Președinte al Directoratului CARE România deși nu a îndeplinit o condiție obligatorie prevăzută de normele legale pentru ocuparea funcției de membru al directoratului unei societăți de asigurări, și anume să aibă studii superioare, întrucât nu a făcut dovada absolvirii unor studii superioare»", se mai spunea în comunicatul autorității de reglementare din aprilie 2014.
CITEȘTE ȘI ASF execută silit un fost șef al Eximasig. Radu Frîncu nu a plătit o amendă de 50.000 lei aplicată de instituție în 2014Instituția preciza în comunicat că Frîncu a obținut, în data de 19 mai 2010, avizarea din partea fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), pe baza documentelor depuse la dosar, care ar fi atestat că are studii superioare.
"Urmare a sesizării Corpului de Control al Primului Ministru, ASF va verifica veridicitatea documentelor depuse la dosar și modul în care fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor a aprobat numirea domnului Radu Frîncu în funcția de Președinte al Directoratului Eximasig, poziție pe care a deținut-o în perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013. Precizăm că domnul Radu Frîncu nu mai face parte din conducerea societății încă din iulie 2013 și nu deține în prezent vreo funcție de conducere într-o societate de asigurare autorizată de către ASF", se mai spunea în comunicatul instituției din aprilie 2014.
CITEȘTE ȘI City Insurance, liderul pieței, pierde în fața ASF pe tema redresării financiareLa finele lunii iunie 2016, procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Frîncu pentru abuz în serviciu și uz de fals, ambele în formă continuată. În dosar, a mai fost deferit justiției și Banu.
Eximasig România este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.
Societatea a fost înființată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale instituției de credit.
În 2016, veniturile asigurătorului din prime subscrise au atins 11,6 milioane de lei, de la 18,04 milioane de lei în 2015 și de la 20,35 milioane de lei în 2014.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, asigurătorul a înregistrat pierderi în perioada 2010 – 2016, care, cumulat, au atins 48,3 milioane de lei.
Acționarul majoritar este Eximbank, cu peste 93% din titlurile asigurătorului.
Eximbank este controlată de stat, prin Ministerul Finanțelor.