Asigurătorul de stat Eximasig a trecut pe plus, veniturile au scăzut

Asigurătorul de stat Eximasig a trecut pe plus, veniturile au scăzut
scris 22 sep 2017

Subscrierile Eximasig, companie controlată indirect de stat, au scăzut în primul semestru la 4,98 milioane de lei, de la 7,49 milioane de lei în iunie 2016, în condițiile în care bugetul pentru acest an estima un avans al veniturilor de 80% față de 2016.

Anul trecut, veniturile din prime subscrise au coborât față de 2015 cu circa 35%, la 11,6 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În prima jumătate a anului, asigurătorul a consemnat un profit net de 698.045 lei, de la o pierdere de 1,81 milioane de lei în iunie 2016.

Daunele plătite de Eximasig au crescut de la 109.659 lei, la finele primului semestru din 2016, la 4,06 milioane de lei, la 30 iunie 2017.

Potrivit proiecției bugetare a managementului Eximasig, majorarea subscrierilor va fi susținută de participarea companiei la proiectele de infrastructură preconizate să fie demarate/continuate de autoritățile publice, se arată într-un document consultat de Profit.ro.

În prima jumătate a anului, cheltuielile cu investițiile publice au scăzut cu 19%, la 4 miliarde de lei. De asemenea, la rectificarea din această lună, Guvernul a tăiat bugetul de investiții al Ministerului Transporturilor cu 6,2 miliarde de lei, în principal din sumele prevăzute să cofinanțeze proiectele din fonduri europene pentru infrastructura rutieră.

EXCLUSIV Eximasig primește propunere de preluare. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eximasig primește propunere de preluare. "Nu este de vânzare, momentan", răspunde Eximbank investitorilor

“Chiar dacă pierderea estimată pentru anul 2017 este în sumă de 350.000 lei, conform proiecției de buget și strategiei companiei, începând cu anul 2018 activitatea Eximasig ar deveni profitabilă”, se arată în proiecția bugetului asigurărorului.

Pentru anul trecut, Eximasig a estimat o pierdere de 2,78 milioane de lei, obiectiv neatins în condițiile în care compania a închis exercițiul financiar cu un minus de 19,23 milioane de lei, de peste 20 ori mai mult decât în 2015. Motivul? Evenimente și daune neprevăzute de aproape 20 milioane de lei, potrivit unui document consulatat de Profit.ro.

“Urmare a planurilor de măsuri implementate în cursul anului 2016 s-a reușit pentru prima oară atingerea pragului de rentabilitate operațională, rezultatul înainte de costul daunelor și provizionelor fiind în 2016 de aproape 300.000 lei, marginal superior nivelului bugetat și peste rezultatul anului 2015 (pierdere de aproape 900.000 lei). Eforturile companiei de redresare a situației patrimoniale au fost erodate însă în 2016 de evenimente și daune neprevăzute, costul riscului de 19,5 milioane de lei ducând rezultatul net la o pierdere de 19,2 milioane de lei”, se arată în document.

Patrimoniul Asesoft International, incluzând două cabane din Munții Bucegi, evaluat la 32,5 milioane de lei. Peste 90% din valoarea activelor companiei aflate în insolvență sunt garanții BCR CITEȘTE ȘI Patrimoniul Asesoft International, incluzând două cabane din Munții Bucegi, evaluat la 32,5 milioane de lei. Peste 90% din valoarea activelor companiei aflate în insolvență sunt garanții BCR

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, Eximasig a raportat pierdere în fiecare an de funcționare, care au ajuns la 29,09 milioane de lei în perioada 2010 – 2015.

Cu pierderea de anul trecut, acest indicator a depășit 48 milioane de lei.

De altfel, pentru acoperirea pierderilor cumulate, asigurătorul urmează să își diminueze capitalul social cu 50%, la 18,2 milioane de lei, operațiune urmată de contractarea unui împrumut de 20 milioane de lei de la Eximbank, convertibil ulterior în acțiuni. Cele două operațiuni vor fi discutate într-o ședință a acționarilor programată la finele acestei luni.

ANI nu știe de unde are fostul director al Fondului care garantează credite IMM 1 milion de euro în avere și cere anchetă CITEȘTE ȘI ANI nu știe de unde are fostul director al Fondului care garantează credite IMM 1 milion de euro în avere și cere anchetă

Anul trecut, afacerile Eximasig și-au menținut tendința de scădere, subscrierile cumulând 11,6 milioane de lei, de la peste 18 milioane lei în 2015.

Compania este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.

Acționarul majoritar este Eximbank, cu peste 93% din titlurile asigurătorului.

Eximbank este controlată de stat, prin Ministerul Finanțelor.

Societatea a fost înființată în 2009, în urma recomandărilor Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale Eximbank – creditare și asigurări. Activitatea de subscriere a început în 2010.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximasig
subscrieri
profit