Un grup de investitori înregistrați în Elveția a transmis o scrisoare de intenție pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al Eximasig România, asigurător controlat indirect de stat, au declarat pentru Profit.ro surse din piața asigurărilor.
Documentul a fost înaintat de Eurosim SA, o societate înregistrată în Elveția, și prezintă pașii pentru realizarea rapidă a transferului acțiunilor deținute de Eximbank.
“Bugetul pentru preluarea companiei și realizarea unei infuzii de capital se ridică la aproximativ 12 milioane de euro. Suma poate fi suplimentată pentru majorarea capitalului dacă această operațiune este necesară pentru respectarea cerințelor Solvency II de către Eximasig”, au mai spus sursele citate.
Scrisoarea a fost transmisă către Cancelaria Prim-ministrului, către Eximbank Romania, care deține 97,1% din acțiunile companiei, și către Ministerul Finanțelor, acționarul majoritar al băncii.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sorin Mititelu pleacă de la șefia BCR Asigurări de Viață. El va fi înlocuit de un austriac“Vă informăm pe această cale că, în acest moment, Eximbank România nu se află în proces de vânzare a unui pachet de acțiuni la Eximasig România. Acest lucru se poate face numai în urma aprobării de către forurile competente a unei strategii în acest sens”, se arată însă în răspunsul băncii remis investitorilor
În eventualitatea adoptării unei astfel de hotărâri, se spune în document, Eximbank România va desemna un consultant de prim rang în domeniul achizițiilor și fuziunilor, “tranzacția urmând a se derula conform practicilor în materie”.
“Dacă varianta cu Eximasig cade, ne vom orienta spre alți asigurători din piață”, au mai spus sursele pentru Profit.ro.
Cine este Eurosim
Eurosim a fost înființată în 2006 și este parte a INFC Holding Group (Marea Britanie), cu un capital de 12 milioane de lire sterline.
Compania, înregistrată în Elveția, este partener al Satabank PLC și distribuitor oficial în Italia, România și Monte Carlo pentru myPos, furnizând servicii în sectorul financiar, în special managementul activelor, piață financiară și bursieră.
Eurosim are birouri în Italia, Marea Britanie, Spania, Malta, România (reprezentată prin Myeuropos Expert Consulting SRL), San Marino și Federația Rusă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bomba cu ceas din piața asigurărilor. Prețul polițelor s-ar putea duce la cer. UPDATE: Precizările UNSAREximasig a raportat pierdere în fiecare an de funcționare, acest indicator depășind 48 de milioane de lei în perioada 2010 - 2016, dar proiecția este însă că, din 2018, activitatea va deveni profitabilă.
Unul dintre debitorii companiei este Romcab Târgu-Mureș, care a intrat în insolvență în luna februarie a acestui an, după pierderi de aproximativ 180 milioane de lei la afaceri de 967 milioane de lei în 2016.
Spre comparație, în anul 2015 producătorul de cabluri din Târgu-Mureș a înregistrat afaceri de 837 milioane de lei și un profit net de 42 milioane de lei. Datoriile companiei au urcat într-un an cu 33%, la 970 milioane de lei, în timp ce avansurile de la clienți au urcat de zece ori, la 49 milioane de lei.
Eximasig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.
Veniturile din subscrieri au scăzut anul trecut cu 35,6%, la 11,6 milioane de lei. Din această cifră, activitatea din Italia a generat prime de 1,2 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Telekom Romania a început să trimită notificări de concediere angajaților. Printre primii, șeful unuia dintre sindicate. UPDATE: Precizările Telekom RomaniaAsigurările de garanții au generat prime de 4,51 milioane de lei (de la 7,56 milioane de lei în 2015), urmate de polițele de incendiu și calamități naturale - 2,81 milioane de lei și asigurările de credite - 2,77 milioane de lei.
Pe de altă parte, daunele brute achitate de companie au crescut de la 4,08 milioane de lei, în 2015, la 12,87 milioane de lei în anul precedent, din care reasigurătorii au acoperit 10,79 milioane de lei. Defalcat, Eximasig a plătit despăgubiri pentru asigurări de credite de 7,88 milioane de lei, iar pentru polițe de accidente - 3,8 milioane de lei.
Societatea a fost înființată în 2009, în urma recomandărilor Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale Eximbank – creditare și asigurări. Activitatea de subscriere a început în 2010.
Proiecția de buget realizată de managementul Eximasig anticipează în acest an o creștere a subscrierilor cu 80% față de 2016, când primele au coborât față de 2015 cu peste 35%, la 11,6 milioane de lei.
Majorarea subscrierilor va fi susținută de participarea companiei la proiectele de infrastructură preconizate să fie demarate/continuate de autoritățile publice, se arată într-un document consultat de Profit.ro.
“Chiar dacă pierderea estimată pentru anul 2017 este în sumă de 350.000 lei, conform proiecției de buget și strategiei companiei, începând cu anul 2018 activitatea Eximasig ar deveni profitabilă”, se arată în document.