Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor s-a autosesizat după incidentul din weekend și de luni de la ING Bank România, când banca a dublat tranzacțiile clienților. Autoritatea consideră că au fost afectate interesele economice ale consumatorilor, în condițiile în care 7.000 de clienți au avut tranzacții refuzate la plată după ce banca le-a golit conturile în ceea ce a descris ca fiind o eroare operațională. ANPC a sancționat banca cu amendă de 20.000 de lei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
ING Bank a fost afectată de o problemă majoră luni, 8 octombrie, după ce clienții au constatat că le dispar banii din conturi – la fiecare tranzacție sumele au fost trase de două ori din cont de către bancă. Problema ar fi apărut vinerea trecută, iar ING a comunicat că a identificat „eroarea operațională” luni, la ora 14 și până la finele zilei a rambursat clienților banii încasați în plus.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANPC transmite că s-a autosesizat după știrile din presă și a inițiat un control operativ. ING Bank a comunicat ANPC în 9 octombrie că au fost dublate tranzacțiile a 225.525 de consumatori, clienți ai băncii, „fiind astfel afectate interesele economice ale acestora”.
În 10 octombrie, ING a transmis ANPC că „aproximativ 7.000 de clienți care au inițiat plăti până la momentul remedierii, au fost afectați în mod direct, că urmare a intervenirii incidentului, în sensul în care tranzacțiile acestora au fost respinse pe motiv de fonduri insuficiente”, arată Autoritatea.
Unele persoane au scris pe pagina de Facebook a băncii că, în urma erorii, au rămas fără bani să achite consumația la restaurante și magazine sau că au rămas fără fonduri pentru plata parcării sau a carburanților la benzinărie. Mulți dintre cei care au comentat au fost nemulțumiți mai ales că banca nu a comunicat prin SMS sau mail incidentul, în condițiile în care call-center-ul a fost blocat de numărul mare de apeluri, iar serviciul de internet banking a avut de asemenea probleme, din cauza numărului mare de accesări.
ANPC a constatat că, prin afectarea intereselor economice ale consumatorilor, sunt încălcate încalcă prevederile art.7, lit.c), lin.2 din OG 21/1992 (r2) și se sancționează conform prevederilor art.50, alin.1, lit.a), cu amendă contravențională în cuantum de 20.000 lei.
Reprezentanții ING Bank au declarat pentru Profit.ro că nu vor contesta amenda.
ING are circa 1,2 milioane de clienți activi în România, fiind lider pe segmentul tranzacțiilor digitale.