Guvernatorul Mugur Isărescu spune că trebuie făcuți pași pentru a schimba mentalitatea românilor, astfel încât aceștia să înțeleagă că fără o bună colectare a taxelor nu putem avea infrastructură și că plata impozitelor poate fi o corvoadă, dar că sistemele se modernizează.
Isărescu a vorbit la conferința TAXEDU - Educația fiscală a tinerilor europeni prin mijloace digitale, unde a explicat că educația financiară ține și de schimbarea mentalităților în privința necesități plății taxelor, în condițiile în care sistemele puse de stat la dispoziția contribuabililor pentru plata impozitelor s-au modernizat.
„Observăm că pentru mulți, plata impozitelor este o corvoadă și poate chiar a fost, date fiind unele experiențe din trecut. Sistemele însă se modernizează, astăzi plătim impozite online, lucrurile se simplifică”, spune Isărescu.
„Mai este însă un pas la acest nivel al mentalității. Conștientizarea faptului că plata impozitului este unul din actele cetățenești care ne dă dreptul să cerem statului să își îndeplinească menirea. Spunea cineva ‘Nu îmi place să plătesc taxe, dar îmi place să dorm liniștit noaptea’. E deja un pas. Dar mai mult decât atât, trebuie să înțelegem că fără o bună colectare a taxelor nu putem avea autostrăzi, școli și spitale civilizate, așa cum toți ne dorim”, adaugă guvernatorul.
România are cele mai mari probleme din Uniunea Europeană la încasarea TVA, cu un deficit la colectare de aproape 36% din veniturile teoretice, adică 27,6 miliarde de lei, potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană, bazat pe date din 2016.
Veniturile fiscale reprezintă circa 25% din produsul intern brut și se află pe o tendință de scădere în ultimii ani. Pe de altă parte, statul și-a majorat cheltuielile în ultimii trei ani și a dus deficitul bugetar la 3% din PIB, sumele fiind orientate către creșterea salariilor din sistemul public și a pensiilor, în timp ce investițiile sunt în scădere.
Angajații din administrație publică au venituri medii cu 56% peste media națională, cei din educație cu 5% peste, iar salariile din sănătate sunt cu 29% peste salariul mediu, în timp ce angajații din sectorul privat câștigă cu 7% sub nivelul de referință din economice. În 2012, salariații din administrație erau plătiți cu 30% peste media națională, cei din sectorul privat erau la medie, în timp ce salariile din sănătate și educație erau cu 14, respectiv 13% sub medie.