Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare și constatarea insolvenței City Insurance, cel mai mare asigurător din țară în ultimii trei ani, cu peste 3 milioane de contracte, urmând să ceară deschiderea procedurii falimentului.
Estimările industriei arată că, pe actualul portofoliul de polițe al City Insurance, viitoarele cereri certe de despăgubire vor însuma cel puțin un miliard de lei (circa 200 de milioane de euro).
"ASF aduce la cunoștință că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care City Insurance va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR), precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată și valoarea MCR calculată, în conformitate cu prevederile legale, dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia ASF nr. 714/2021, respectiv Decizia ASF nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată. În consecință, pentru protejarea asiguraților, Consiliul ASF a decis retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, constatarea stării de insolvență a societății și promovarea de către ASF a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății", se arată într-un comunicat al ASF.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După publicarea deciziei ASF în Monitorul Oficial, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate primi cereri de deschidere de dosare de daună și cereri de plată de despăgubiri, dar plata despăgubirilor solicitate și avizate aferente polițelor City Insurance se va face după decizia definitivă în instanță privind falimentul asigurătorului.
Instituția reamintește că, în baza Deciziei nr. 714/03.06.2021, s-au stabilit în sarcina City Insurance transmiterea spre aprobare către ASF a unui Plan de finanțare pe termen scurt, în termen de o lună de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, în vederea restabilirii nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă MCR sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată.
De asemenea, instituția a solicitat transmiterea unui Plan de redresare refăcut, în termen de 2 luni de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital de solvabilitate pentru modificarea profilului de risc, astfel încât nivelul SCR să fie restabilit în termenul legal, de la data constatării nerespectării SCR prin Decizia ASF nr. 325/10.03.2021.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ City Insurance nu a primit niciun ban de la I3CP, care a susținut că a subscris toate acțiunile emise de asigurător pentru capitalizarea de 150 milioane euro. Livrarea banilor, condiție pentru a evita falimentul. ASF - decizie în scurt timp"Prin Decizia nr. 724/04.06.2021, ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator temporar în vederea înlocuirii conducerii City Insurance, în scopul restabilirii situației financiare a asigurătorului și pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității asigurătorului. Termenul ce decurge din Decizia ASF nr. 714/03.06.2021 pentru restabilirea MCR a fost data de 04.09.2021 (respectiv prima zi lucrătoare 06.09.2021). Totodată, cu începere de la data de 05.04.2021, ASF a sesizat Ministerul Public, dar și alte autorități ale statului cu privire la faptele constatate la S.A.R. City Insurance S.A", se mai spune în comunicat.
CITEȘTE ȘI ASF revine pentru City Insurance, cu amenzi consistente aplicate directorilorCity Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult față de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.