Piața asigurărilor crește, dar cu un ritm mai scăzut. City și Euroins și-au sporit cota pe segmentul RCA. Ponderea brokerilor a scăzut

Piața asigurărilor crește, dar cu un ritm mai scăzut. City și Euroins și-au sporit cota pe segmentul RCA. Ponderea brokerilor a scăzut
scris 30 iul 2021

Piața asigurărilor din România a consemnat, în primul trimestru al acestui an, prime subscrise de 3,19 miliarde de lei, în creștere cu 8,2% față de nivelul atins în intervalul ianuarie - martie 2020, potrivit datelor analizate de Profit.ro. În primul trimestru al anului 2020, comparativ cu ianuarie - martie 2019, industria de profil a avansat cu 9%.

Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 78% (de la 79% la finele lunii martie 2020) din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF.

Urmărește-ne și pe Google News

Defalcat, asigurările generale (AG) au cumulat 2,51 miliarde de lei, în creștere cu 7,3% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar polițele de viață (AV) au urcat cu 11,6% față de martie 2020, la 688,4 milioane de lei.

City Insurance pierde în dosarul suspendării deciziei ASF privind înlocuirea șefilor companiei cu Fondul de Garantare a Asiguraților CITEȘTE ȘI City Insurance pierde în dosarul suspendării deciziei ASF privind înlocuirea șefilor companiei cu Fondul de Garantare a Asiguraților

Piața asigurărilor generale rămâne dominată de polițele auto, RCA și CASCO, care reprezintă aproximativ 71% (70% în martie 2020) din totalul
primelor subscrise pe acest segment și 56% (55% în martie 2020) din totalul primelor subscrise de societățile de asigurări în intervalul ianuarie - martie 2021.

Asigurările de sănătate au continuat să înregistreze o dinamică pozitivă și în perioada analizată, cu un volum al subscrierilor de peste 143 milioane de lei, în urcare ușoară, cu aproximativ 0,8% față de primul trimestru din 2020, deținând o pondere de 4,5% în totalul primelor brute subscrise
de societățile autorizate și reglementate de ASF.

Numărul contractelor în vigoare la finalul lunii martie 2021 la nivelul întregii piețe a asigurărilor de sănătate se situa la 380.240, în scădere cu circa 4% față de numărul contractelor în vigoare la finalul anului 2020.

Asigurările de garanții au înregistrat un volum al subscrierilor de aproximativ 84 milioane de lei, în scădere cu 4,3% față de aceeași perioadă din anul precedent.

ASF: Eliminarea posturilor de consilieri și de directori de cabinet a tăiat din costul de personal 3,7 milioane lei CITEȘTE ȘI ASF: Eliminarea posturilor de consilieri și de directori de cabinet a tăiat din costul de personal 3,7 milioane lei

În intervalul analizat, societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris pe teritoriul României, prin intermediul
sucursalelor și în baza dreptului de stabilire (FOE - Freedom of Establishment), un total al primelor subscrise de peste 257 milioane lei (8,03% din totalul primelor subscrise în România de societățile locale autorizate de ASF), în creștere cu aproximativ 4% față de aceeași perioadă a anului 2020 (248 milioane lei).

"O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Se observă continuarea creșterii concentrării pe piața RCA din România, primii doi asigurători (City Insurance și Euroins) deținând o cotă de piață cumulată de circa 77%", scrie într-un raport ASF.

La finele lunii martie 2020, City Insurance și Euroins aveau o cotă cumulată pe segmentul RCA de 73,63%.

Din totalul primelor subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF în primul trimestru, primele subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 75 milioane de lei, reprezentând aproximativ 2,4% din volumul total, în creștere cu circa 35% comparativ cu perioada similară din anul anterior (circa 56 milioane lei).

Despăgubirile brute plătite de societățile de asigurare au cumulat 1,87 miliarde de lei, reprezentând circa 58% din volumul total al primelor brute subscrise pe parcursul trimestrului I 2021.

Dan Radu Rușanu, fost șef ASF, obține daune morale și salarii restante pentru zilele petrecute în arest în dosarul Carpatica Asig CITEȘTE ȘI Dan Radu Rușanu, fost șef ASF, obține daune morale și salarii restante pentru zilele petrecute în arest în dosarul Carpatica Asig

"Se observă o atenuare a ritmului de creștere a valorii despăgubirilor brute plătite în perioada de referință față de dinamicile anuale înregistrate în perioadele anterioare. Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale a înregistrat o valoare supraunitară (110,53%) în trimestrul I 2021, în creștere comparativ cu valoarea înregistrată în trimestrul I 2020 (101,61%), pe fondul creșterii atât a ratei daunei, cât și a ratei cheltuielilor", se arată în raport.

Primele distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurările generale și asigurările de viață au totalizat 2,07 miliarde de lei, cu 7,8% mai mult față de intervalul ianuarie - martie 2020. Ponderea intermediarilor a scăzut la 64,8%, de la 65,1% în martie 2020.

Principalii jucători de profil sunt City Insurance, cu o cotă de 20,3% (18,3% în martie 2020) din piața asigurărilor generale și de viață, urmat de Allianz-Țiriac Asigurări - 12,3% (13,2% în martie 2020), Omniasig VIG - 11,7% (de la 11,52% în martie 2020) și Euroins - 11,3% (12,26% în martie 2020) și Groupama - 8,1% (8,6%).

La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul trimestrului I 2021 a fost de 16,43 milioane, în urcare față de perioada similară din anul precedent cu aproximativ 4,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
asigurari
rezultate
trimestru
rca
casco
brokeri