Soarta City Insurance, liderul pieței asigurărilor din România, dar care trebuie să fie capitalizat cu 738 milioane de lei (150 milioane de euro) prin aport în numerar al acționarilor, va fi decisă pe 4 septembrie, a declarat pentru Profit.ro vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF,) Cristian Roșu. "Dacă banii promiși nu intră în conturile companiei, aplicăm prevederile legale, adică declanșăm procedura retragerii autorizației de funcționare și intrarea în faliment", precizează oficialul.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Contactat acum de Profit.ro, Dan Odobescu, acționarul majoritar indirect al companiei, nu a dorit însă să prezinte detalii despre rezultatele operațiunii.
"Se aprobă ridicarea dreptului de preferință al acționarilor pentru subscrierea acțiunilor ce vor fi emise pentru majorarea capitalului social, în vederea maximizării potențialului oricărui acționar interesat de a subscrie în număr cât mai mare acțiunile respective, ca urmare a obligației iminente de restabilire a capitalului necesar pentru acoperirea MCR și SCR. Acțiunile noi urmează a fi oferite spre subscriere inclusiv persoanelor care au dobândit calitatea de acționar ulterior publicării hotărârii de majorare (9 august 2021 - n.r.). În vederea majorării capitalului social al societății, se emit 738.000.000 acțiuni noi, având o valoare nominală de 1 leu fiecare și o valoare totală de 738.000.000 lei (echivalentul în lei a sumei de150.000.000 euro, la un curs valutar de 4,92 lei/euro) numerotate de la 116.714.941 până la 854.714.940 inclusiv. Data-limită pentru subscrierea și plata acțiunilor este 25.08.2021", se arată într-un document anterior al companiei.
Procedura de majorare trebuie efectuată într-o singura etapă, acționarii interesați putând subscrie acțiunile fără respectarea principiului menținerii cotei de participare în capitalul social. Acțiunile nesubscrise sunt anulate.
CITEȘTE ȘI GoCab Software, dezvoltatorul unei aplicații ce conectează pasagerii cu șoferii autorizați de taxi, vine la BursăLa începutul lunii aprilie a acestui an, compania a anunțat că acționarul majoritar, Vivendi International, și-a vândut acțiunile către I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, o companie prezentată ca gestionând active de 15 miliarde de euro. Presa elenă vorbește de "o legătură a companiei cu Biserica Grecească", indicând că o persoană din Departamentul de comunicare al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei apare ca reprezentant de comunicare al I3CP Holdings.
Tranzacția s-ar încheia în trimestrul 3 al acestui an.
La începutul lunii iunie, ASF a anunțat că i-a sancționat pe fiecare dintre cei trei membri ai Directoratului City Insurance cu amendă de 1 milion de lei și retragerea aprobării acordate de instituție lui Szilagyi Renato - președinte Directorat, Barbu Mircea Buzerea - vicepreședinte și Stavros Mavrogalos Fotis Spyridon - membru.
De asemenea, instituția a aplicat amenzi de 1 milion de lei fiecărui membru al Consiliului de Supraveghere al asigurătorului și a retras autorizația celor cinci membri - Woodthorpe Robert Browne - președinte, Max Walter Rossler - vicepreședinte, Cristian Pascale, Aelita Arampova și Epameinondas Papanikolaou.
În plus, arbitrul pieței asigurărilor a decis sancționarea City Insurance, liderul industriei în 2020, cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei și stabilirea în sarcina acesteia a obligației de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanțare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital.
"Se aprobă planul de finanțare întocmit de societate în conformitate cu dispozițiile articolului 2 și articolului 3 din Decizia ASF nr. 714 din 03.06.2021 pentru restabilirea nivelului fondurilor de bază eligibile care acoperă cerința minimăde capital (MCR) sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR (cerința de capital minim - n.r.) să fie din nou respectată", se arată într-o hotărâre a acționarilor City Insurance adoptată la 21 iulie 2021.
CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanaleÎn luna ianuarie a acestui an, instituția a mai sancționat conducerea City Insurance cu amenzi consistente.
După ce a primit sancțiunile, Profit.ro a anunțat că unul dintre motivele invocate de ASF a fost că instituția a constatat, la finele lunii aprilie 2021, că liderul pieței asigurărilor ar fi raportat, încă din 2017, că disponibilitățile bănești ale companiei, în baza cărora au fost calculate solvabilitatea și lichiditatea societății, s-ar fi aflat la o bancă cu care aceasta nu ar fi avut raporturi contractuale, iar existența contului nu ar fi fost confirmată, se susține în preambulul deciziei instituției.
City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult față de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.