Donald Trump atacă vineri una dintre inițiativele cele mai emblematice ale lui Barack Obama, și anume apropierea față de Cuba, lansată în 2014 după mai bine de o jumătate de secol de tensiuni, relatează AFP.
Într-un discurs la Miami, în Florida, el urmează, potrivit unui oficial american, să anunțe atât interzicerea tranzacțiilor cu entități controlate de armata cubaneză, omniprezente în sectorul turismului, cât și o aplicare mai strictă a restricțiilor impuse călătoriilor către insula comunistă, scrie News.ro.
Departe de promisiunile pe care le-a făcut în campanie, de a șterge cu o lovitură de condei inițiativele precedesorului său democrat, republicanul miliardar urmează să opteze pentru niște ajustări limitate - însă restabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări foste inamice nu este pusă în discuție.
Noul locatar de la Casa Albă, atent să transmită semnale unei baze anticastriste care l-a susținut în Florida să fie ales, intenționează să marcheze diferența.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sorin Mititelu pleacă de la șefia BCR Asigurări de Viață. El va fi înlocuit de un austriacEste dificilă o măsurare a priori a impactului exact al restricționării deplasărilor asupra sectorului turistic cubanez, aflat în plină boom.
Aproape 300.000 de americani s-au dus pe insulă în primele cinci luni din 2017, reprezentând o creștere cu 145% într-un an. În 2016, Cuba a primit 284.937 de vizitatori din Statele Unite, cu 74% mai mulți decât în 2015.
Pe plan economic, Trump urmează să anunțe interzicerea oricăror tranzacții financiare cu puternicul Grup de Administrare a Întreprinderilor (Gaesa, un holding de stat controlat de forșele armate) sau cu filialele acestuia.
Zborurile comerciale și croazierele către Cuba nu ar urma, însă, să fie afectate de acest anunț.
RETORICA RĂZBOIULUI RECE
Sectorul foarte sensibil al turismului - contacte cu străini și venituri directe în valută - este unul dintre domeniile de predilecție ale armatei, care administrează companii aeriene, hoteluri, restaurante, porturi de agrement, agenții de închiriere de vehicule sau mari magazine.
Cele două conglomerate turistice - Gaviota și Cubanacan - fac parte din Gaesa, al cărui președinte executiv, colonelul Luis Alberto Rodriguez Lopez-Callejas, este ginerele președintelui cubanez Raul Castro.
Înaintea anunțului prezidențial, rețeaua hotelieră Starwood, care a inaugurat în urmă cu un an un Sheraton în Cuba, a ieșit în prima linie ca să avertizeze să nu se facă un pas înapoi. Grupul asigură gestiunea Four Points, de aproape 200 de camere, situat în vestul Havanei și care aparține grupului Gaviota.
”Îndemnăm administrația Trump să folosească turismul ca pe un instrument strategic în eforturile sale de îmbunătățire a relațiilor cu Cuba (...), mai degrabă decât să revină la politici din trecut”, a lansat Arne Sorenson, președintele Marriott International.
Potrivit unui oficial de la Casa Albă, obiectivul viitoarelor măsuri este o distanțare față de politica administrației Obama ”care îmogățea armata și serviciile de informații ce joacă un rol central în oprimare pe insulă”.
Administrația Trump insistă asupra necesității unei ajustări în numele apărării drepturilor omului.
La unison, ONG-uri au denunțat dinainte acest viraj de 180 de grade.
Amnesty International (AI) a avertizat împotriva consecințelor nefaste pentru cubanezi a unei reveniri ”la retorica Războiului Rece și la izolare”.
CUBANEZII, ”PENALIZAȚI”
În discursul său, Trump urmează să afirme opoziția Statelor Unite - în lipsa unor schimbări politice substanțiale - față de ridicarea embargoului impus insulei comuniste.
La sfârșitul lui 2016, Statele Unite s-au abținut - pentru prima oară - de la adoptarea unei rezoluții a Adunării Generale a ONU care cere încetarea embargoului american impus Cubei din 1962. Textul a fost adoptat cu 191 de voturi și două abțineri (Statele Unite și Israel) de cei 193 de membri ai Adunării.
În aplauze susținute, ambasadoarea americanăde la acea vreme Samantha Power a subliniat ”noua abordare” față de havana a administrației Obama.
Ridicarea embargoului este de resortul Congresului Statelor Unite, ale cărui camere sunt controlate de republicani.
Ben Rhodes, un fost consilier al lui Barack Obama care a jucat un rol central în întinderea unei mâini Haveni, a criticat aspru, joi seara, abordarea noii administrații.
”Toate limitele impuse voiajului îi penalizează pe micii întreprinzători cubanezi - restaurante, magazine, taxirui - care depind de turism ca să trăiască”, a subliniat el pe Twitter, relevând totodată riscul, prin frânarea deschiderii, de a ”împinge Cuba către China și Rusia”.
Mai directă, organizația Engage Cuba a deplâns faptul că al 45-lea președinte al Statelor Unite a ales să nu asculte ”majoritatea bazei sale republicane, majoritatea americanilor și aproape pe toți cubanezii care trăiesc în țara lor”.