În România este doliu național pentru trei zile, începând de astăzi, în memoria regelui Mihai. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale este depus, de miercuri seară, la Palatul Regal, în Sala Tronului, unde va rămâne până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea.
Printr-o hotărâre adoptată săptămâna trecută, Guvernul a stabilit doliu național în zilele de 14, 15 și 16 decembrie, în memoria regelui Mihai, scrie News.ro.
Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu național sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabilește că, în zilele de doliu național, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României și drapelul Uniunii Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, posturile naționale de radio și televiziune, dar și instituțiile de cultură trebuie să își adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.
După Revoluție, în România au mai fost declarate zile de doliu național în 12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluției, în 14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie, în 14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie în care au murit și 11 români, în 8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, în 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist, în 18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care și-au pierdut viața președintele Poloniei Lech Kaczynski și numeroși oficiali polonezi, în 26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români și în 31 octombrie - 2 noiembrie 2015 în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”. De asemenea, a fost zi de doliu național în 13 august 2016, când au avut loc loc funeraliile Reginei Ana, precum și în 2 septembrie 2016, pentru victimele cutremurului din Italia în care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetățeni români.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui Mihai a fost adus în țară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale a fost transportat la Castelul Peleș, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la București și așezat în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeș.
Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, 14 decembrie, între ora 08.00 și ora 22.00 și vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 și ora 22.00. Intrarea este liberă.
Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Mihai Tudose s-au recules la catafalcul regelui Mihai, la Sinaia, au depus coroane de flori și au scris în cartea de condoleanțe deschisă la Castelul Peleș.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la București la Curtea de Argeș.
La funeraliile regelui Mihai sunt așteptați, sâmbătă, între alții, regina Sofia a Spaniei, regina Greciei Anne-Marie, prințul Charles al Marii Britanii și zeci de reprezentanți ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este așteptat și regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exercițiu, precum și Prințul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.
Regele Mihai - care împlinise 96 de ani pe 25 octombrie - a încetat din viață pe 5 decembrie, la reședința sa din Elveția.