Cornel Coca Constantinescu a fost avizat de comisiile economice și de buget finanțe din cele două camere ale Parlamentului pentru postul de vicepreședintele al Autorității de Supraveghere Financiară pentru asigurări. Alegerea este surprinzătoare, având în vedere că noul vicepreședinte ocupă în prezent funcția de prim-vicepreședinte al ASF.
După revocarea lui Mișu Negrițoiu, Constantinescu a preluat inclusiv atribuțiile președintelui ASF. El ar urma să fie votat pentru funcția de vicepreșdinte în plenul Parlamentului, convocat, mâine, pentru a lua în discuție, printre altele, și noua lege RCA.
Alături de Constantinescu, pe listele deputaților și senatorilor din comisii au mai figurat Călin Rangu, directorul Direcției Relații cu Publicul, Petiții și Educație Financiară (fost direcție Protecția Consumatorilor) din ASF, Paul Mitroi, directorul Direcției Autorizare Reglementare din sectorul asigurări al ASF, Răducu Petrescu, directorul direcției juridice din ASF, dar și un fost bancher, Florin Bolchiș, fără legături cu piața asigurărilor, despre care nu se cunosc, deocamdată, foarte multe lucruri. Bolchiș nu s-a mai prezentat la audieri fiind descalificat ca neîndeplinind criteriile impuse de lege membrilor consiliului ASF.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Paul Mitroi a informat comisia că își retrage candidatura.
Răducu Petrescu a declarat, la rândul său, că s-a gândit să își retragă candidatura "având în vedere cu cine concurează". El și-a susținut, până la urmă, candidatura.
Și Călin Rangu a anunțat că se retrage. "Toate succesele noastre au fost comune. Am lucrat cu domnul Constantinescu", a spus Rangu.
Așa cum a mai arătat, Profit.ro, numele lui Constantinescu a fost vehiculat în mediile politice și de asigurări inclusiv pentru poziția de președinte plin al ASF.
Informațiile Profit.ro sunt, însă, că postul deținut până săptămâna trecută de Mișu Negrițoiu a fost “repartizat”, în urma negocierilor, lui Călin Popescu Tăriceanu și partidului său, ALDE. Constantinescu a beneficiat mai ales de sprijinul PSD fiind susținut, însă, și de Banca Națională a României.
Noul vicepreședinte va trebui să gestioneze unele dintre cele mai mari transformări din istoria pieței asigurărilor, în condițiile în care tarifele plafonate pentru RCA expiră pe 18 mai și vor fi înlocuite cu tarife de referință. Pentru prima dată în ultimii 17 ani și legea RCA va suferi modificări majore.
Actualul prim vicepreședinte a petrecut mai mulți ani și în lumea asigurărilor, pe post de administrator al brokerului din cadrul grupului Romexterra și, mai târziu, ca vicepreședinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Piața asigurărilor este de departe cea mai importantă dintre cele trei supravegheate de ASF, iar lipsa experienței în domeniu a fost unul dintre marile reproșuri făcute lui Negrițoiu de reprezentanții pieței.
Cornel Constantinescu a mai fost director al Romexterra Leasing și președinte al Asociației Societăților de Leasing din România (ASLR). Este doctor în științe economice, a absolvit Facultatea de Finanțe Bănci și Burse de Valori de la ASE și are maimute cursuri de calificarea în fara țării.