Veniturile asigurătorilor străini care vând polițe pe piața românească în baza pașaportului european au atins 669,4 milioane de lei în 2018, în scădere cu 11,4% față de anul precedent. Nivelul subscrierilor de anul trecut se află sub cel atins în 2016, când s-a situat la 673,58 milioane de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
"La 31 decembrie 2018, activau pe piața asigurărilor 12 sucursale, dintre care 9 au practicat activitate de asigurări generale (AG) și 3 au practicat activitate de asigurări de viață (AV). Sucursalele au cumulat, la finalul anului 2018, prime brute subscrise în valoare de 669,3 milioane lei, în scădere cu aproximativ 11% față de anul precedent. Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) sunt în sumă de 273,1 milioane lei, în scădere față de aceeași perioadă a anului precedent cu aproximativ 25%. Primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață (AV) sunt în sumă de 396,2 milioane lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului anterior cu circa 1%", se arată într-un raport al ASF privind evoluția pieței asigurărilor din România în anul 2018.
Unul dintre asigurătorii străini care activează pe piața românească prin intermediul pașaportului european este grupul american Metropolitan Life, care a decis să treacă la statutul de sucursală sub supravegherea Băncii Centrale a Irlandei în cursul anului 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, compania Euro Insurance Dac practică servicii pentru clasa X (RCA) în baza libertății de prestare a serviciilor (FOS - Freedom of Services).
"În 2018, sucursalele au raportat indemnizații brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de circa 184 milioane lei, astfel: 70 milioane lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (38% din totalul indemnizațiilor brute plătite), înregistrând o reducere de aproximativ 40% față de anul anterior; 114 milioane lei reprezintă sume plătite pentru indemnizații brute (inclusiv maturități și răscumpărări), aferente asigurărilor de viață, înregistrând o scădere cu aproximativ 7% față de anul precedent", se arată în raportul ASF.