Scenariile Brexitului, după ce Theresa May a cerut Uniunii Europene o amânare

Scenariile Brexitului, după ce Theresa May a cerut Uniunii Europene o amânare
scris 21 mar 2019

Premierul britanic Theresa May a cerut Uniunii Europene o amânare a Brexitului până la 30 iunie, miercuri, cu nouă zile înaintea datei Brexitului, prevăzut la 29 martie, scrie AFP, care prezintă scenarii posibile.

BREXIT AMÂNAT

Urmărește-ne și pe Google News

Theresa May dorește o amânare de scurtă durată a Brexitului - până la 30 iunie -, pentru a permite un nou vot asupra acordului său al Brexitului, iar în cazul în care acesta va fi ratificat, pentru a permite adoptarea unor texte menite să-l pună în aplicare.

Ridicolul continuă: Numărul autostrăzilor s-a înmulțit... în Parlament. Senatorii au adoptat, într-o singură zi, legi pentru construcția a 3 noi autostrăzi CITEȘTE ȘI Ridicolul continuă: Numărul autostrăzilor s-a înmulțit... în Parlament. Senatorii au adoptat, într-o singură zi, legi pentru construcția a 3 noi autostrăzi

Conducătoarea conservatoare a exclus o amânare mai lungă, care ar implica o participare britanică în alegerile europene de la 23-26 mai.

O amânare ”scurtă” este ”posbilă”, a declarat președintele Consiliului European Donald Tusk, dar cu condiția ca deputații britanici să ratifice acordul divorțului.

Comisia Europeană (CE) recomandă ca o amânare scurtă să nu depășească data de 23 mai, data la care încep alegerile europene.

Orice amânare este necesar să fie acceptată în unanimitate de către Cei 27, care se reunesc joi și vineri la Bruxelles.

NOU VOT ASUPRA ACORDULUI BREXITULUI

Menit să pună în aplicare un Brexit blând, ”Tratatul retragerii din UE” negociat de Theresa May a fost deja respins masiv în două rânduri, în ianuarie și săptămâna trecută.

Prevăzut inițial săptămâna aceasta, un al treilea vot de ratificare a fost blocat de către președintele Camerei Comunelor, "speaker"-ul John Bercow, pe motiv că deputații nu pot să voteze din nou un text neschimbat.

Theresa May intenționează însă să prezinte deputaților din nou, ”cât mai repede”, acordul, cu modificări.

În fața incertitudinii persistente cu privire la soarta Brexitului sau o eventuală organizare a altui referendum care l-ar anula, apărătorii unei ieșiri din UE, care se opun acestui tratat, ar putea să-l considere, până la urmă drept unica cale sigură de părăsire a UE.

BREXIT FĂRĂ ACORD

Parlamentul a respins deja această ipoteză, însă un Brexit fără acord (”no deal”) rămâne o o opțiune implicită, în cazul în care nu se găsește un teren de înțelegere între britanici - sau cu UE.

În cazul unui ”no deal”, Regatul Unit ar putea pune capăt, de pe o zi pe alta, celor 46 de ani de apartenență la UE, părăsind piața unică și uniunea vamală fără o perioadă de tranziție - un scenariu temut de mediile economice.

Cu scopul de a atentua o ruptură brutală, Guvernul a anunțat că va suprima temporar taxe vamale impuse unei proporții de 87% din importuri.

Țările europene și-au intensificat, la rândul lor, pregătirile în vederea unei asemenea eventualități.

AL DOILEA REFERENDUM SAU ALEGERI LEGISLATIVE

Cerută de câteva zeci de parlamentari eurofili, opțiunea unui al doilea referendum a fost respinsă săptămâna trecută de Camera Comunelor.

Însă nu este exclus ca ea să revină, mai ales în cazul unui blocaj prelungit.

Liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn a susținut recent această opțiune, însă din vârful buzelor.

Theresa May a refuzat întotdeauna să ia în considerare onouă consultare a britanicilor.

Acest lucru înseamnă că este necesară o amânare a Brexitului și în același timp o schimbare a Guvernului sau noi alegeri, pentru ca această opțiune să aibă loc.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
theresa may