Studiu: 67% dintre directori cred că politicile Guvernului nu au ajutat la dezvoltarea economică a țării

Studiu: 67% dintre directori cred că politicile Guvernului nu au ajutat la dezvoltarea economică a țării
scris 29 mar 2016

Peste două treimi (67%) dintre directorii executivi din România spun că politicile Guvernului nu au contribuit sau chiar au împiedicat dezvoltarea economică a țării, arată rezultatele unui chestionar realizat de AmCham România în rândul a peste 200 de directori generali de companii cu privire la mediul local de afaceri.

Din acest motiv, 95% dintre respondeți sunt de părere că politica economică trebuie schimbată pentru a suține un nivel de creștere mai mare. Dezacordul dintre partidele politice, pe de-o parte, și utilizarea fiscalității ca pe un instrument politic mai degrabă decât ca pe unul economic, pe de altă parte, reprezintă în ochii celor chestionați principalele motive ale slabei performante economice.

Urmărește-ne și pe Google News

Încrederea directorilor în Guvern este redusă, întrucât 97% dintre respondenți văd corupția drept un element care influențează elaborarea politicilor de către Executiv, iar mai mult de jumătate dintre ei consideră că, din cauza corupției, politicile elaborate nu mai duc la crearea ”unui mediu corect și echitabil”, ci mai degrabă la protejarea unui grup restrâns de interese speciale.

Borc: Vom încerca să aprobăm miercuri înființarea Consiliului de Competitivitate CITEȘTE ȘI Borc: Vom încerca să aprobăm miercuri înființarea Consiliului de Competitivitate

Rezultatele sondajului mai arată că directorii executivi percep legile din România ca fiind neclare și incoerente (83%) și le consideră mult mai restrictive pentru concurență comparativ cu legislația UE (37%). Mai mult, 54% dintre respondenți cred că mai bine de o treime din bugetul public este risipit printr-o gestionare ineficientă sau coruptă a autorităților și programelor guvernamentale.

Cu toate că sectoare cheie ale politicilor publice nu au avut evaluări bune în ochii directorilor executivi chestionați, aproape 90% dintre aceștia au spus că investițiile lor în România răspund sau le depășeșc așteptările. Astfel, o cincime din respondeți estimează că valoarea investiției lor va crește cu 50% până în 2021, în timp ce 49% spun că va rămâne la același nivel.

Chestionarul a fost inclus în a doua ediție a Raportului de Competitivitate a României, document care analizează efectul politicilor publice asupra competitivității prin raportarea performanțelor României la media europeană, analizarea comparativă a principalelor politici economice din România cu cele din alte șase state din regiune precum și evoluția înregistrată de România din 2011, atunci când AmCham a lansat prima ediție a raportului.

viewscnt
Afla mai multe despre
amcham
raport de tara
chestionar
directori executivi