Autoritățile române au identificat, în lupta împotriva evaziunii fiscale, o soluție originală - încălcarea legislației europene, prin aplicarea prezumției că toate societățile comerciale nou înființate sunt evazioniste din start, arată o analiză a Casei de Avocatură Ionescu și Sava, care se referă la dificultățile întâmpinate de firmele care cer înregistrarea în scopuri de TVA.
Din această cauză, un start-up care se lansează cu un buget de 10.000 euro și nu poate deduce TVA se află în situația foarte posibilă a unui faliment în perioada următoare, opinează specialiștii Casei de Avocatură Ionescu și Sava. Întreaga procedură a înregistrării în scopuri de TVA, atât pentru companiile nou înființate, cât și pentru cele existente dar care, spre exemplu, doresc să realizeze o modificare în structura de acționariat, înseamnă pentru contribuabil blocarea întregii activități cu până la două săptămâni, costuri cu casa de avocatură angajată, precum și un întreg efort de comunicare de risc din partea contribuabilului către toți partenerii săi de afaceri (clienți, furnizori etc.).
Dacă în sistemul european înregistrarea în scopuri de TVA se face pe baza declarației persoanei impozabile - existând o prevedere expresă în acest sens în directiva europeană, autoritățile române au decis să introducă bariere suplimentare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru înregistrarea în scopuri de TVA, trebuie depus formularul 088 care conține 20 de întrebări referitoare la intenția și capacitatea de a desfășura activități economice.
“Între problemele cu care se confruntă companiile nou înființate, la completarea formularului declarației pe proprie răspundere (Declarația 088), se numără faptul că nu se prevede nicăieri modalitatea prin care organul fiscal analizează intenția și capacitatea firmelor de a desfășura activități economice în scopuri de TVA. Astfel, decizia este una arbitrară, de multe ori absurdă (ca în exemplul unui antreprenor care, după 20 de ani de activitate în cadrul unei firme de echipamente de birou, a hotărât să înființeze o firmă de comercializat vinuri; acestuia nu i s-a acordat înregistrarea în scopuri de TVA, deci posibilitatea de a trece de la statutul de angajat la cel de mic antreprenor, pentru că nu avea experiență, deci nu a justificat capacitatea de a desfășura activități economice)”, declară Radu Ionescu, partener fondator al Casei de Avocatură Ionescu și Sava.
CITEȘTE ȘI Propunerile mediului de afaceri aflate pe masa ANAF: D088 ar trebui eliminat în unele cazuri“În loc să dezvoltam mecanisme eficiente de control și sancțiune a evaziunii fiscale, încurajând pe de altă parte activitatea celor care derulează activitate economica corectă, am reușit să impunem o nouă barieră birocratică tuturor firmelor, tratându-le pe toate cu prezumția de vinovăție. Este posibil să asistăm în acest fel, în perioada următoare, la o serie de blocaje sau falimente în economie”, adaugă acesta.