Trei din zece români au fost victime ale atacurilor informatice, iar șapte din zece români se simt vulnerabili în fața unui atac cibernetic, potrivit sondajului “Siguranța pe Internet”, realizat în intervalul 9 - 13 martie 2017 de StarTech Team, furnizor de soluții și servicii IT.
Rezultatele sondajului au scos în evidență importanța pe care o au accesul la informație și educarea utilizatorilor de Internet pentru a limita acest fenomen. Astfel, peste 90% dintre intervievați consideră că reușitele atacurilor cibernetice ar scădea dacă oamenii ar fi mai bine informați în legătură cu pericolele la care se expun pe Internet.
Comportamentul utilizatorilor este adesea vulnerabilitatea cel mai mult exploatată de către infractorii cibernetici. Astfel, peste 70% dintre respondenți admit că au divulgat informații personale prin e-mail, iar 30% dintre aceștia susțin că au vost victime ale atacurilor informatice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu toate acestea, respondenții admit că știu despre amploarea fenomenului, peste 92% dintre aceștia fiind familiarizați cu termenul de „criminalitate informatică”, iar aproape 56% dintre ei se consideră bine informați cu privire la riscurile la care se expun atunci când folosesc Internetul.
Cât despre situațiile la care se simt cel mai expuși, 82% dintre respondenți au menționat riscul de infectare cu viruși și programe malware, iar 56% au menționat furtul de date personale.
Cum navighezi în siguranță pe Internet
În acest context, StarTech Team, prin StarTech Academy, program de formare a specialiștilor IT, lansează Sigurantapenet.ro, o platformă de educare a utilizatorilor de Internet din România, care pune accent pe protejarea împotriva fraudelor informatice.
“Securitatea informatică este cea mai importantă provocare a erei digitale în care ne aflăm, iar creșterea accelerată a fenomenului criminalității informatice, cât și slaba conștientizare a riscurilor la care se expun utilizatorii de Internet au fost principalele argumente pentru care am luat această inițiativă. Intrând pe Sigurantapenet.ro, utilizatorii vor afla cum să se protejeze atunci când navighează pe Internet, cum acționează hackerii, care sunt vulnerabilitățile la care se expun copiii pe Internet și programele dăunătoare pe care le folosesc zilnic”, a afirmat Bogdan Tudor, șeful StarTech Team.
CITEȘTE ȘI Burcea: România are o pondere de turiști străini de 2,4 ori mai mică decât Ungaria și de 3,3 ori față de BulgariaEl a adăugat că platforma poate deveni un instrument util și pentru segmentul de business și companiile vor fi mai puțin vulnerabile la atacurile infractorilor cibernetici dacă angajații lor vor parcurge toate aceste module.
“Scade astfel factorul de risc asupra securității IT generat de angajați. Este o investiție de doar 30 de minute, cât durează parcurgerea modulelor și susținerea testelor. Însă, informațiile pe care utilizatorii și le vor însuși, le vor oferi posibilitatea de a se feri de amenințările informatice și de a-și proteja viața personală și profesională”, a spus Tudor.
Platforma Sigurantapenet.ro cuprinde șase module de certificare. Fiecare modul are în componența sa un material video și un suport de curs, urmat de un test care permite utilizatorilor să avanseze la modulul următor.
După parcurgerea celor șase module, utilizatorii vor primi certificarea StarSafe și o licență Kaspersky Internet Security cu opțiunea Safe Kids (12 luni valabilitate inclusă).
Sondajul “Siguranța pe Internet” a fost realizat în intervalul 9 – 13 martie, pe un eșantion de 830 de respondenți, cu vârste peste 18 ani, cu preponderență din mediul urban (80%), cu venituri medii și peste medii.
Startech Team furnizează companiilor și angajaților acestora soluții și servicii IT axate pe îmbunătățirea productivității, eliminarea riscurilor și optimizarea costurilor IT.
StartechTeam este rezultatul unui proces de 15 ani de evoluție a companiilor Class IT Outsourcing și Class IT Hardware.