Violențele din Leeds, cu români implicați: Poliția face arestări în timp ce își apără decizia de a retrage polițiștii în timpul tulburărilor din zona Harehills

Violențele din Leeds, cu români implicați: Poliția face arestări în timp ce își apără decizia de a retrage polițiștii în timpul tulburărilor din zona Harehills
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2024

Poliția din West Yorkshire a efectuat cinci arestări în urma revoltelor din Leeds de joi seară și și-a apărat decizia de a-și retrage polițiștii din fața mulțimii ostile, relatează publica The Independent, preluată de News.ro.

Violența a izbucnit joi seară, în zona Harehills din Leeds, videoclipuri șocante aratând o mașină de poliție răsturnată și un autobuz cu etaj aprins.

Urmărește-ne și pe Google News
Teoriile conspirației abundă după pana Microsoft: De la elite globale la al treilea război mondial iminent CITEȘTE ȘI Teoriile conspirației abundă după pana Microsoft: De la elite globale la al treilea război mondial iminent
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Poliția a spus că revolta a izbucnit în timp ce polițiștii s-au deplasat la fața locului în urma informațiilor privind ostilitatea întâmpinată de asistenții sociali care trebuiau să rezolve o problemă de protecție a copilului.

Mai multe persoane, printre care și români, au distrus și răsturnat o mașină de poliție și au dat foc unui autobuz. Incidentele au fost declanșate de tentativa de preluare în grija statului a copiilor unei familii de români, după ce unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat autoritățile.

FOTO ANUNȚ Primăria Capitalei a recuperat clădiri celebre de pe Calea Victoriei CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ Primăria Capitalei a recuperat clădiri celebre de pe Calea Victoriei

În timp ce copiii au fost mutați într-un loc sigur în jurul orei 17.00, mulțimile s-au adunat și situația a escaladat, cu obiecte aruncate în poliție.

Pe măsură ce dezordinea a escaladat, adjunctul șefului poliției Pat Twiggs a spus că polițiștii au fost forțați să se retragă, deoarece a devenit ”evident că poliția este singura lor țintă”.

Decizia a fost criticată, inclusiv din partea consilierului local al Partidului Verzilor Mothin Ali, care a lucrat pentru a reduce violența.

Până acum au fost confirmate cinci arestări, dar sunt așteptate mai multe.

”Pe măsură ce tulburările au escaladat, au fost cauzate daune unor vehicule și s-au produs mai multe incendii. Am evaluat în permanență situația și am luat decizia de a desfășura polițiști specializați în ordinea publică, care apoi au intrat sub un baraj de cărămizi și proiectile dintr-un grup mare”, a spus Twiggs.

Adidas o înlătură pe Bella Hadid dintr-o campanie publicitară după critici din partea Israelului CITEȘTE ȘI Adidas o înlătură pe Bella Hadid dintr-o campanie publicitară după critici din partea Israelului

S-a luat atunci decizia retragerii temporare a polițiștilor pentru a calma tensiunile. El a adăugat: ”De-a lungul nopții au fost efectuate mai multe arestări în legătură cu tulburările și vor fi făcute și alte arestări în următoarele zile”.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat că o mașină de poliție a fost răsturnată – înainte de a fi atacată de oameni care mânuiau un scuter, un cărucior și o bicicletă – și un autobuz cu etaj fiind incendiat în timp ce mai multe incendii au fost declanșate de-a lungul străzii.

Vineri dimineață, patru ofițeri au păzit locul în jurul unui autobuz incendiat, în timp ce locuitorii s-au adunat pentru a vedea pagubele.

Un grup de oameni despre care se credea că ar fi legat de incidentul inițial stăteau pe un petic de iarbă din apropiere.

Reuniune a Comitetului de urgență „Cobra” în Marea Britanie, pentru a analiza impactul problemelor informatice ale Microsoft CITEȘTE ȘI Reuniune a Comitetului de urgență „Cobra” în Marea Britanie, pentru a analiza impactul problemelor informatice ale Microsoft

Consilierul Partidului Verzilor pentru Gipton și Harehills, Ali, a descris scenele drept ”haos absolut” și a cerut comunității să rămână calmă și să se unească după incident. Ali a spus că echipa locală de poliție de cartier a fost ”absolut fantastică” și și-a propus să evite escaladarea situației, dar că a fost o decizie greșită ca polițiștii să se retragă în timpul primului incident.

El a spus că poliția nu avea numărul sau echipamentul necesar în timpul tulburării și a spus că ar trebui făcute arestări.

Făcând apel la calm în dimineața de după violență, el a spus pentru The Independent: ”Poliția nu era prin preajmă. Nu vreau să-i critic, dar au părăsit scena și au încercat să revină și să stabilească controlul – dar au fost goniți cu cărămizi și sticle.

”Nu aveau scuturi și nici căști. Eu și alți câțiva am încercat să formăm un scut uman. Am stat în fața cărămizilor și sticlelor și am încercat să oferim poliției o modalitate de a se retrage.”

Despre arestări, el a spus că, în timp ce unii oameni erau ”legitim supărați”, alții ”doreau să provoace necazuri”.

El a spus agenției de presă PA: ”Mânia legitimă este potrivită, dar atacarea unui autobuz cu oameni nevinovați nu este”.

DOCUMENT Raport BNR: Cum arată firmele de succes din România și care sunt domeniile în care activează CITEȘTE ȘI DOCUMENT Raport BNR: Cum arată firmele de succes din România și care sunt domeniile în care activează

Un localnic care a asistat la revoltă a spus că a părăsit casa lui la ora 19, doar pentru a vedea oameni aruncând cărămizi și pietre într-o dubă de poliție. Paul, care nu a vrut să-și dea numele de familie, a spus că este îngrijorat că ar putea exista alte tulburări, deoarece ”tensiunea este încă acolo”.

”Nu-mi place ca copiii mei să fie în preajmă. Pur și simplu nu este corect. Cel mai șocant lucru a fost când autobuzul a fost incendiat. A fost o bubuitură și toată lumea a fugit”, a spus el.

First Bus a confirmat că unul dintre vehiculele sale a fost incendiat, altul fiind prins în haos.

Vehiculele erau fără pasageri, iar ambii șoferi nu au fost răniți.

O altă înregistrare a arătat un frigider mare aruncat pe foc în timp ce mulțimile aplaudau și se auzeau sirene în fundal.

Paul a adăugat: ”A fost doar acel incident și apoi cred că toată lumea a participat. Nu cred că a fost un singur om, cred că toată lumea a crezut că este o scuză pentru a ataca poliția.”

Politicienii au condamnat violența, Sir Keir Starmer descriind-o drept o tulburare ”șocantă și rușinoasă” care ”nu are loc în societatea noastră”.

Ministrul de Interne, Yvette Cooper, a declarat că poliția are sprijinul ei pe deplin pentru ”a lua cele mai puternice măsuri posibile” împotriva revoltaților.

Ea a spus într-o declarație: ”Scenele de criminalitate și dezordine din Leeds de noaptea trecută au fost rușinoase, inclusiv atacuri asupra vehiculelor de poliție și transportului public și vor fi fost foarte supărătoare pentru locuitorii locali”.

Poliția din West Yorkshire a căutat să descurajeze locuitorii să speculeze cu privire la cauza tulburării, despre care crede că a fost instigată ”de o minoritate criminală cu intenția de a perturba relațiile cu comunitatea”.

Un purtător de cuvânt a adăugat: ”Polițiștii sunt conștienți de informații incorecte care circulă pe rețelele sociale care sugerează persoane potențial responsabile.”

Comentariile de pe rețelele sociale ale lui Nigel Farage de la Reform au venit pentru critici. Farage a scris pe X/Twitter: ”Politica subcontinentului se desfășoară în prezent pe străzile din Leeds. Nu spuneți că nu v-am avertizat.”

Alex Sobel, deputatul pentru Leeds Central și Headingley, a răspuns: ”Aceasta este o situație despre care nu știți nimic și nimeni nu v-a informat. Inflamați o situație cu dezinformare. Politicienii au responsabilitatea de a nu agrava situațiile, în special fără a le cunoaște. Mă aștept să exprimați scuze.”

viewscnt
Afla mai multe despre
violențe leeds
români leeds incidente