VIDEO Profit Health.forum – MSD Romania: Bolile oncologice provoacă României pierderi reprezentând 3% din PIB. Prevenția este o soluție, dar efectele se văd peste 20-30 de ani

VIDEO Profit Health.forum – MSD Romania: Bolile oncologice provoacă României pierderi reprezentând 3% din PIB. Prevenția este o soluție, dar efectele se văd peste 20-30 de ani
scris 1 apr 2024

România are 100.000 de pacienți oncologici și pierde anual 3% din PIB din cauză că bolile le afectează starea de sănătate, a declarat Livia Stan, Policy and Market Access Director al MSD Romania, la conferința Profit Health.forum.

Conferința, transmisă în direct și la Profit News TV, a fost organizată cu sprijinul ARPIM, Bristol Meyers Squibb, MSD, Roche, Stada, UCB Pharma

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

"România are 100.000 de pacienți oncologici, care sunt însoțiți la tratament de aparținători în fiecare săptămână. Asta înseamnă în șase luni aproximativ 530 milioane de euro, bani pe care statul român îi pierde. Într-un an de zile, asta înseamnă 3% din PIB-ul României, adică bugetul Educației. Cred că fiecare dintre noi am avem în familie sau printre prieteni un bolnav oncologic pe care ne străduim să-l ajutăm, să-l sprijinim. În România sunt circa 250.000 de persoane care duc această greutatea pe umerii lor, pacienți și aparținători", a spus Stan.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a adăugat că așteptările bolnavilor oncologici sunt pozitive, în condițiile în care guvernanții anunță că indicatorii macroeconomici ai României sunt pe un trend crescător.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"România a depășit în privința PIB-ului mai multe țări din regiune, avem o creștere economică mai bună față de alte țări din regiune. Perspectivele macroeconomice până în anul 2026 sunt foarte bune, adică o estimare a creșterii economice de 4%, față de o medie la nivelul UE de 1-2%. Am depășit Ungaria, Bulgaria, Croația sau Lituania la creșterea economică și așteptările pacienților sunt ca aceste vești bune să se vadă în calitatea serviciilor medicale. În prezent, un pacient oncologic din România ar trebui să aștepte 991 de zile pentru a avea acces la tratament inovativ", a afirmat directorul.

Stan a recomandat ca prioritățile sistemul medical să fie sistemice, stabilite cu claritate și respectate pe termen lung.

"Din păcate, în România prioritățile sunt conjuncturale. Astăzi avem infrastructura, mâine avem oncologia, poimâine avem diabetul. Banii nu vor ajunge niciodată, dar dacă îți stabilești cu claritate prioritățile și te ții de ele pe un interval de timp rezonabil, atunci cu siguranță că anumite probleme se vor rezolva", a mai spus reprezentantul MSD Romania.

Ea a mai recomandat reducerea birocrației statului și mai multă transparență în implementarea programelor proiecte ale Ministerului Sănătății.

"Toată lumea a vorbit de birocrație. Noi ar trebui să încurajăm Guvernul să reducă birocrația prin, spre exemplu, eliminarea acelei limite de cheltuieli care este întocmită lunar pentru Casele județene de asigurări de sănătate. De ce trebuie să stea spitalele cu sufletul la gură în așteptarea adoptării acelei limite de cheltuieli lunare și primirea efectivă a banilor? Care mai este predictibilitatea în sistem? Am înțeles că este un an dificil, că trebuie respectat un deficit, dar nu cred că ajutăm spitalele cu acea limită de cheltuieli. Poate ar fi mai util, dacă vrem să ajutăm cu adevărat, să întocmim trimestrial acea limită de cheltuieli", a spus Stan, care a adăugat că bugetele multianuale, despre care s-a vorbit în ultimii ani, sunt o glumă, la fel și finanțarea pe programe.

Reprezentantul MSD Romania a mai spus că prevenția, care este o prioritate de foarte mai mulți ani, va avea rezultate vizibile mai bune peste 20-30 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanatate
cheltuieli
oncologie
pib