Casa Națională de Asigurări de Sănătate are fonduri doar pentru primele nouă luni ale anului, nefiind acoperit ultimul trimestru, a anunțat președintele CNAS, Valeria Herdea, la Profit Health.forum Ediția a XIII-a.
Conferința, transmisă în direct și la Profit News TV, a fost organizată cu sprijinul ARPIM, Bristol Meyers Squibb, MSD, Roche, Stada, UCB Pharma
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
"Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toți să încercăm să reducem cheltuielile și pierderile din sistem și încercăm să mobilizăm și pacienții să vină proactiv, în așa fel încât prevenția care costă mai puțin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală și să avem o previziune corectă", a declarat Herdea.
Ea a anunțat că este în curs de demarare un proiect interinstituțional între Ministerul de Finanțe, Colegiul Medicilor din România, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la care este invitat și Ministerul Sănătății să participe, astfel încât echipe mixte să verifice eficiența activității furnizorilor de servicii medicale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele CNAS a atras atenția, totodată, că România s-ar putea confrunta cu un deficit de personal medical, în condițiile în care, în prezent, jumătate dintre cei care lucrează în Sănătate fac parte dintr-o generație care în 4 - 6 ani va ieși la pensie.
"Vor rămâne jumătate din cei pe care îi avem. (...) 50% din oamenii educați ai acestei țări în domeniul medical ori vor lucra după pensie până când vor crește pe alții ori schimbăm politica în domeniul resursei umane, ori facem ceva în așa fel încât să dezvoltăm foarte bine rețeaua de îngrijiri medicale", a explicat Herdea.
În opinia sa, "degeaba" cresc salariile din sănătate dacă nu se face reformă.
"Dacă nu o să facem reformă, degeaba creștem salariile. (...) Dacă nu o să avem curaj să vorbim despre contractul asigurat - asigurator nu o să facem reformă. A vorbi despre contractul asigurat - asigurator înseamnă să înțeleagă fiecare om că are drepturi atunci când este asigurat, că această casă de asigurări cum este ea oferă niște lucruri prin care își poate prezerva sănătatea, dacă este partener activ cu medicii, indiferent de ce segment. Ar trebuie să ne gândim foarte bine că există și drepturi și obligații în oglindă. Una dintre ele ar fi aceea a prezentării, a simplei programări la medicul fiecăruia de familie în luna de naștere. (...) Ar trebui să existe și aceste obligații ale pacientului", a subliniat Valeria Herdea.