Patru din zece români ar vrea să poată merge cu asigurarea privată de sănătate în sistemul public, lucru care va fi posibil de anul viitor, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte al Uniunii Societăților de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR), la Profit Financial.forum - Dezvoltarea piețelor financiare într-o perioadă de incertitudini fiscale și economice - Ediția a VII-a.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul UniCredit Bank (partener principal), 123 Credit, Allianz Țiriac, Asociația Română a Băncilor, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, CITR, Garanti BBVA, Infinity Capital Investments, Omniasig, PAID, Raiffeisen Bank, Salt Bank, Sphera Group, XTB.
“Asigurările de sănătate reprezintă segmentul cu cea mai mare creștere din piața totală a asigurărilor. După primele trei luni din 2024, aceste asigurări au înregistrat creșteri de aproape 30%, iar numărul beneficiarilor a crescut cu 20%. În prezent, aproximativ 800.000 de români au o asigurare voluntară de sănătate. Cred că acest segment are un potențial foarte mare. De exemplu, patru din zece români spun că și-ar dori să poată utiliza aceste asigurări și în spitalele publice. Acest lucru poate deveni posibil chiar de anul viitor. Deși acest lucru nu este posibil în momentul de față, avem deja un prim protocol de colaborare semnat cu un spital public și suntem în discuții pentru extinderea acestei posibilități. M-aș concentra mult pe zona asigurărilor de sănătate și de viață, deoarece acestea sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea românilor. Să ne gândim în primul rând la sănătatea noastră, și apoi la mașini", a declarat Alexandru Ciuncan.
Patru din zece români ar accesa servicii medicale într-un spital de stat în baza unei asigurări voluntare de sănătate, potrivit celei mai noi ediții a Barometrului UNSAR - IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România, citat de Agerpres. Printre principalele motive menționate de respondenți se numără obținerea unei a doua opinii medicale (43%), posibilitatea de a alege personalul medical care îi tratează (13%) și accesul la condiții superioare de spitalizare (11%).
În prezent, aproape 80% din cheltuielile pentru sănătate efectuate la nivel național sunt acoperite din surse publice, în timp ce sursele private au o contribuție mai mică decât în alte state din Europa Centrală și de Est.
Reprezentanții UNSAR susțin că o mai mare utilizare a asigurărilor voluntare ar contribui la susținerea sistemului de sănătate, diminuând presiunea existentă în prezent asupra finanțării acestuia și ar permite spitalelor publice să dezvolte numărul și calitatea serviciilor medicale furnizate.
Potrivit cercetării, intervențiile chirurgicale (81%), recuperarea medicală (77%), analizele de laborator (73%) și spitalizarea (69%) se află în topul serviciilor pentru care românii sunt dispuși să plătească, pe lângă contribuțiile la asigurările sociale de sănătate, și o primă pentru o asigurare voluntară de sănătate.
Alte servicii medicale de care aceștia s-au arătat interesați pentru a fi acoperite printr-o poliță de asigurare sunt cele care țin de ambulatoriul de specialitate, servicii de imagistică medicală, servicii stomatologice, de pediatrie, serviciile medicale de urgență.