VIDEO Mesaj de la Guvern: Nu închidem școlile din cauza problemelor cu căldura

VIDEO Mesaj de la Guvern: Nu închidem școlile din cauza problemelor cu căldura
scris 20 oct 2022

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, într-o videoconferință cu prefecții și mai mulți miniștri pe tema pregătirii pentru iarnă, că nu acceptă ideea de închidere a școlilor și de trecere în online a procesului de învățământ din cauza problemelor de asigurare a căldurii cu care se confruntă unele autorități locale.

El a făcut această declarație după ce noul ministru al Educației, Ligia Deca, fost consilier prezidențial, a arătat că unele primării au nevoie de fonduri suplimentare pentru acoperirea costurilor cu încălzirea.

Urmărește-ne și pe Google News
Germania va cheltui 6,3 miliarde de euro pentru a extinde rețeaua de puncte de încărcare pentru automobilele electrice CITEȘTE ȘI Germania va cheltui 6,3 miliarde de euro pentru a extinde rețeaua de puncte de încărcare pentru automobilele electrice

″Ministerul Educației a ridicat deja problema pregătirii pentru asigurarea condițiilor normale de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece. Beneficiem de prevederile OUG nr. 119/2022, care plafonează tarifele pentru energia electrică și pentru gaze. Prețul fiind plafonat, nu ar trebui să avem diferențe privind facturile la utilități decât datorate consumului. Dacă sunt situații speciale, am prefera să le aflăm din timp. Am fost sesizați privind o astfel de situație în Municipiul Giurgiu. Am discutat cu cei de la administrația publică locală, care ne-au spus că ar avea nevoie de suplimentări de fonduri. Din cadrul legal existent, noi nu putem să facem aceste suplimentări, decât mărind costul-standard pentru bunuri și servicii, ceea ce noi nu putem face, dar i-am îndrumat către Ministerul Dezvoltării, unde astfel de suplimentări pot fi făcute. De asemenea, noi am solicitat execuția bugetară pentru bunuri și servicii și previziunile pentru perioada următoare de la inspectoratele școlare județene.

La nivelul țării, nu previzionăm probleme în acest moment, însă această analiză a fost făcută la începutul lunii septembrie. Vom relua analiza, pentru a vedea eventuale evoluții, în așa fel încât să știm din timp, potențialele probleme, pentru a putea să le rezolvăm″, a spus ministrul Educației.

OUG nr. 119/2022 prevede că toate unitățile de învățământ, publice și private, beneficiază de preț final plafonat la energie electrică, de 1 leu/kWh, fără limită de consum. Și la gaze, precum majoritatea clienților noncasnici, școlile plătesc preț final plafonat la cel mult 0,37 lei/kWh.

Jeff Bezos avertizează - Este timpul să ne pregătim pentru vremuri mai dificile în economia SUA CITEȘTE ȘI Jeff Bezos avertizează - Este timpul să ne pregătim pentru vremuri mai dificile în economia SUA

Deca a mulțumit pentru sprijinul guvernamental constând în suplimentări de fonduri ″acolo unde este nevoie, astfel încât să nu avem cazuri de funcționare necorespunzătoare a școlilor″.

Mesajul nostru este că nu susținem, nu încurajăm trecerea în online a școlilor, mai ales după 2 ani pandemici care au generat goluri în procesul educațional″, a conchis Ligia Deca.

Producătorul german de componente pentru industria auto Mühlhoff, furnizor pentru MW, Daimler și Ford, a intrat în România CITEȘTE ȘI Producătorul german de componente pentru industria auto Mühlhoff, furnizor pentru MW, Daimler și Ford, a intrat în România

Mesajul a fost întărit de premierul Nicolae Ciucă, ce a părut chiar deranjat într-o oarecare măsură de aducerea în discuție a acestui subiect.

Partea asta de trecere a școlilor online din cauza termiei nu are loc în discuția noastră, pentru că am discutat de mult timp măsurile care trebuie luate pentru a fi asigurate toate condițiile și nu este acceptabil să luăm o astfel de decizie în condițiile în care, iacătă, și astăzi când discutăm, căutăm soluții astfel încât să asigurăm derularea procesului de învățământ coerent, fără nici un fel de alte sincope.

Sigur, știm că sunt câteva localități din țară care, în fiecare an, au avut nevoie de sprijin pentru termie. Discutăm de acele localități unde încă, din păcate, termia se asigură prin consumul de păcură. Vom găsi soluții. Și ieri, în ședința de guvern, am alocat resursele necesare pentru ca, la nivelul autorităților locale, să poată să înceapă achiziția de combustibil pentru aceste centrale. Ca atare, sincer, nu văd și nu accept să întrerupem procesul de învățământ pentru că nu există termie în vreuna din unitățile de învățământ″, a punctat Ciucă. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura in scoli
energie termica autoritati locale
se inchid scolile
scolile trec in online
scumpire energie gaze caldura
criza energetica