Anul acesta, marile companii americane din domeniul horticulturii vor începe să facă pașii în sensul robotizării culegerii merelor.
Proiectul vizează statul Washington, acolo unde două companii specializate în construirea roboților, FFRobotics și Abundant Robotics, vor veni până la sfârșitul anului cu câte un prototip care urmează să înlocuiască oamenii care culegeau mere până acum.
Cel puțin jumătate dintre cei care culeg mere în Washington sunt emigranți, iar angajatorii se tem că politica agresivă a noii administrații americane în ceea ce-i privește pe aceștia, i-ar putea lăsa fără angajați.
În plus, firmele găsesc din ce în ce mai greu suficienți oameni dispuși să culeagă mere. Agricultura din Washington, evaluată 7,5 miliarde de dolari, depinde într-o mare măsură de mexicani pentru culesul fructelor și al legumelor.
CITEȘTE ȘI Aplicații privind alunecări de teren, energia solară și domeniul agricol, realizate de trei echipe de programatori clujeni, calificate la un concurs NASAFFRobotics, una din cele două companii de robotică angrenate în acest proiect, a dezvoltat o mașinărie cu 12 brațe și câte 3 degete la fiecare, cu care pot fi culese 10.000 de mere pe oră. O astfel de mașină ar putea culege între 85% și 90% din totalul fructelor.
Una dintre provocările folosirii roboților vine din faptul că aranjamentul copacilor trebuie refăcut, astfel încât roboții să se poată deplasa ușor, să depisteze și să culeagă fructele.
Reprezentanții sindicatelor locale s-au arătat îngrijorați de înlocuirea oamenilor cu roboți. Și Nu doar de impactul negativ asupra celor care lucrau în acest domeniu, ci și asupra întregului ecosistem. “Roboții nu închiriază case, nu cumpără haine și mâncare”, a declarat liderul sindical Erik Nicholson.