Un nou tip de concediu medical plătit apare în România

Un nou tip de concediu medical plătit apare în România
scris 30 mar 2024

Un concediu medical plătit ar putea fi acordat și angajaților care participă la studii clinice. Este o propunere aflată în dezbatere în Parlament, la Camera Deputaților, după ce a fost votat în Senat.

Proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară propune legislația privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Pe lângă tipurile de concediu medical prevăzute de legislație, se mai adaugă și cel  pentru participanții la studii clinice. De asemenea, norma va introduce și dreptul la acest tip de concediu pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, arată Evz.

Urmărește-ne și pe Google News
Trecem la ora de vară. De ce nu a renunțat România la schimbarea orei CITEȘTE ȘI Trecem la ora de vară. De ce nu a renunțat România la schimbarea orei

Proiectul de lege se află în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Inițiativa legislativă propune modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Actul normativ a primit propunere de adoptare din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei.

Deputații au adus amendamente la forma în care a trecut de Senat. Măsura se aplică „pentru persoana care participă ca subiect în cadrul unui studiu clinic organizat potrivit legii”. Acest concediu medical se va acorda chiar dacă persoana fizică participă în calitate de primitor al unui medicament pentru investigație clinică sau în calitate de participant în grupul de control.

FOTO ING - Mesaj către clienții din România. Schimbare în Home Bank CITEȘTE ȘI FOTO ING - Mesaj către clienții din România. Schimbare în Home Bank

Deputații au făcut această adăugire pentru că scopul studiilor clinice este de a descoperi sau verifica efectele clinice, farmacologice sau farmacodinamice ale unui produs de investigat. De asemenea, se urmărește determinarea reacțiilor adverse ale produsului studiat în vederea evaluării siguranței și eficacității sale.

Persoanele fizice vor avea dreptul la concediu medical și indemnizație pentru o durată de 45 de zile calendaristice într-un interval de un an. Aceasta indiferent dacă solicitantul este primitor al unui medicament pentru investigație clinică sau participant în grupul de control.

Indemnizația pe care o vor primi va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni.

Ministrul Energiei: Datele de astăzi arată că România are un preț la energie electrică cel mai mic din regiune CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Datele de astăzi arată că România are un preț la energie electrică cel mai mic din regiune

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie votat de plenul Camerei Deputaților, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Senatul a adoptat mai multe modificări la legislația care prevede tipurile de concediu medical. Astfel, s-a introdus posibilitatea persoanelor care însoțesc persoane cu handicap la evaluări medicale, analize sau alte investigații de a solicita concediu medical.

Salariații care au în îngrijire persoane cu handicap vor beneficia de un concediu medical plătit, dacă un proiect de lege va trece de Parlament. Astfel, lista concediilor medicale plătite va fi extinsă cu un nou tip de concediu medical. Acesta va fi acordat doar salariaților care sunt asigurați în sistemul public de sănătate de cel puțin șase luni.

FOTO Ciucă și Bode, cu trenul spre Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Ciucă și Bode, cu trenul spre Brașov

Durata concediului pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități va fi de cel mult 30 de zile calendaristice pe an.

Acest concediu medical se va acorda salariatului dacă însoțește o persoană cu dizabilități la evaluările medicale, investigații și evaluarea psihologică. Însoțitorul va trebui să fie prezent și la evaluarea realizată de serviciul de evaluare complexă din cadrul direcției de asistență socială și protecția copilului.

Noul tip de concediu medical va putea fi cerut în perioada cuprinsă între data eliberării scrisorii medicale tip de la medicul de familie și data eliberării certificatului de încadrare în gradul de handicap. 

viewscnt
Afla mai multe despre
concediu
angajati