Vodafone, Deutsche Telekom, Orange și alți 5 operatori de telecomunicații au acceptat să furnizeze date privind localizarea utilizatorilor către autoritățile europene, conform grupului de lobby GSM Association (GSMA). Datele ar urma să fie utilizate pentru combaterea crizei generate de coronavirus. Au fost voci care și-au exprimat, în ultimele săptămâni, îngrijorarea cu privire la utilizarea tehnologiei de către guverne pentru a monitoriza persoanele aflate în carantină, existând temeri privind supravegherea populației de către stat.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acordul de a furniza date către Comisia Europeană a fost semnat și de Telefonica, Telecom Italia , Telenor, Telia și A1 Telekom Austria, care s-au întâlnit luni cu Thierry Breton, comisar european pentru piață internă și servicii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Implementarea unui sistem european de monitorizare a utilizatorilor de smartphone-uri pentru limitarea pandemiei ar fi o premieră. Până acum, astfel de măsuri au fost implementate (sau au existat discuții pentru implementarea lor) doar la nivel național. Spre exemplu, potrivit The Guardian, guvernul britanic poartă discuții cu BT, proprietarul operatorului EE, pentru folosirea datelor colectate de telefoanele mobile în scopul verificării eficienței măsurilor de izolare.
Au fost însă voci care și-au exprimat, în ultimele săptămâni, îngrijorarea cu privire la utilizarea tehnologiei de către guverne pentru a monitoriza persoanele aflate în carantină, existând temeri privind supravegherea populației de către stat, potrivit Reuters.
Comisia Europeană spune că utilizatorii vor fi sub protecția anonimatului, iar datele despre locul unde aceștia se află sau se deplasează vor fi agregate și folosite pentru măsuri de combatere a răspândirii noului coronavirus.
Totodată, un oficial european a precizat că datele vor fi șterse după soluționarea crizei.