Paul Goma a murit din cauza infecției cu coronavirus în noaptea de 24 spre 25 martie, a anunțat biografa sa oficială. Scriitorul și dizidentul român, în vârstă de 84 de ani, era internat într-un spital parizian.
"În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș”, a transmis într-un comunicat Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma, citează G4media.ro, preluată de New.ro.
Ea a mai spus că fiul scriitorului, Filip Goma, este „foarte tulburat și îndurerat” și că roagă să nu fie contactat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.
Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Orhei, din Basarabia, unde părinții săi erau învățători. A urmat cursurile Facultății de Litere de la Universitatea București.
În 22-23 octombrie 1956 a izbucnit Revoluția din Ungaria. Pe 22 noiembrie, Paul Goma a fost arestat la Universitate, dus la Ministerul de Interne și anchetat, acuzat fiind de tentativă de a organiza o manifestație ostilă de solidaritate cu Revoluția din Ungaria. A fost reținut la Malmaison și Jilava, procesul fiind amânat de nenumărate ori. Abia în iunie 1957 i-a fost adusă la cunoștință sentința: doi ani închisoare corecțională pentru delictul de agitație publică. În martie 1958, a fost trimis disciplinar la penitenciarul Gherla. În noiembrie, eliberat din închisoare, dar trimis (cu escortă) – „pentru 36 luni” – cu domiciliu obligatoriu în satul-nou Lătești, raionul Fetești. În noiembrie 1961, i-a fost prelungită restricția domiciliară cu 24 luni. Paul Goma a protestat, în scris, față de „prelungire” și a fost eliberat înainte de termen, în ianuarie 1963.
În 1965, ca urmare a „decretului Ceaușescu” (ce permitea foștilor deținuți politici să-și continue studiile universitare), Paul Goma – căruia nu i se aprobase reînmatricularea în anul III, deși, legal, avea acest drept – a dat examen de admitere și a reușit la Facultatea de Filologie, Universitatea București.
"În urma unui mesaj primit din Franța, cu mare regret și durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și dizident Paul Goma, "