Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, miercuri, că toți bucureștenii vor fi testați împotriva coronavirus, pe modelul folosit în Coreea de Sud. Testarea ar urma să fie efectuată cu echipe mobile.
„Astăzi (miercuri, 25 martie - n.red.) am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel (manager al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” - n.r.), care va fi validat, și dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud, și să testăm toți cetățenii din București, cu echipe mobile de testare door to door (din ușă în ușă n.red.)”, a declarat Costache la Adevărul Live.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El nu a indicat dacă autoritățile au la acest moment și capacitatea de a transpune efectiv în practică un astfel de anunț.
Ulterior, secretarul de stat Nelu Tătaru a susținut însă ideea, la Digi 24, precizând că toți locuitorii Capitalei vor fi într-adevăr testați, în mod etapizat, deoarece capacitatea de testare este mărită săptămânal, și că testarea locuitorilor va începe de săptămâna viitoare, în fiecare cartier în parte. Testarea va fi efectuată în mod eșalonat, pe categorii de vârstă, începând cu vârstele mai înaintate.
Bucureștiul va fi doar primul oraș, intenția autorităților fiind de a testa locuitorii tuturor marilor așezări urbane.
Până miercuri, la ora 13.00, la nivel național, au fost prelucrate 14.466 de teste, din care 646 în unități medicale private.
CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte multLa rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, la Antena 3, că în câteva zile 12 mașini ecologice puse la dispoziție de Primărie vor merge la bucureștenii de peste 65 de ani și la cei cu boli cronice pentru a-i testa.
"Zilele acestea am discutat cu domnul profesor Streinu-Cercel, cel care este managerul Institutului de Boli Infecțioase și Tropicale Matei Balș, și l-am întrebat ce am mai putea să facem, având în vedere că Bucureștiul este cea mai mare aglomerare urbană și aici e un pericol foarte mare de răspândire rapidă și în masă a coronavirusului. După aceste zile de analiză, chiar aseară (...) am intrat în dialog din nou cu domnul profesor Streinu-Cercel, care a și pregătit o strategie pe care să o aplicăm în câteva zile la nivelul municipiului București. Am pus primele baze ale acestei operațiuni de sănătate publică, și anume Primăria Capitalei, prin Compania de Management al Traficului, a dus astăzi, cu titlu gratuit, la Matei Balș 12 mașini ecologice. Va fi prima flotă pusă în mișcare, astfel încât medici să meargă la bucureșteni pentru a realiza aceste teste de coronavirus de tip nou", a afirmat Firea.
Ea a spus că operațiunea va fi coordonată de Streinu-Cercel.
"Dorim (...) să ni se transmită într-un timp foarte scurt care sunt persoanele care au depășit 65 de ani, cu adresa acestora, exact unde locuiesc aceste persoane. Practic în câteva zile cele 12 mașini, care vor avea și un medic infecționist sau epidemiolog, vor merge țintit, în primul rând, la persoanele de peste 65 de ani și la persoanele cu afecțiuni cronice. Sunt 483.000 de persoane peste 65 de ani în București. Tocmai de aceea, Primăria Capitalei achiziționează teste și kit-uri. Sunt convinsă că vom avea și susținerea DSP", a mai spus Firea.