Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a respins, miercuri, proiectul de ordonanță de urgență al Guvernului prin care dublarea alocațiilor pentru copii a fost amânată până la 1 august.
CITEȘTE ȘI Cinci pași pentru relansarea și reinventarea afacerilor în epoca Covid-19 CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donațiiLa începutul acestui an, Guvernul Orban a decis, prin ordonanță, amânarea aplicării legii până la 1 august.
CITEȘTE ȘI FOTO 5 ținute pentru garderoba de vară a bărbațilorPotrivit deciziei de anul trecut a Parlamentului, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora;
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
CITEȘTE ȘI FOTO Elevii din anii terminali au revenit la școală. Dezinfectant, măști, distanțareMajorarea alocației de stat pentru copil are loc după ce, în februarie, tot în plenul Parlamentului, de data asta la presiunea PNL, a fost votată creșterea alocației începând cu 1 martie 2019.
Ministrul Finanțelor Publice a precizat că dublarea alocației de stat ar avea un impact bugetar de 6 miliarde lei, ceea ca ar conduce la un deficit de 4,1-4,3% din PIB.
Acum, PSD susține că până la finele anului necesarul de finanțare pentru dublarea alocațiilor ar fi de 3,2 miliarde lei, sume care ar putea fi asigurate de Guvern prin relocare bunuri și servicii.
Chiar dacă președintele Iohannis va promulga acest proiect de respingere a ordonanței, așa cum a promulgat și legea de dublare a alocației, Guvernul are posibilitatea emiterii unei noi ordonanțe prin care să amâne aplicarea acestei măsuri.