ULTIMA ORĂ GALERIE FOTO Educația intră în grevă generală. Prima grevă generală după 18 ani

ULTIMA ORĂ GALERIE FOTO Educația intră în grevă generală. Prima grevă generală după 18 ani Galerie foto

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 17 mai 2023

Sindicaliștii din educație au anunțat,, după o întâlnire cu premierul Ciucă, că nu s-a ajuns la un acord și că greva din învățământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.

Inițial, astăzi, profesorii au intrat în grevă de avertisment.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, peste 100.000 de cadre didactice ar urma să intre în grevă generală, prima după 18 ani, revendicările fiind legate în principal de salarizare.

Ministrul Mediului izbucnește: Nu mai acceptăm sfaturi de la țări care au exterminat urșii de 100 de ani CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului izbucnește: Nu mai acceptăm sfaturi de la țări care au exterminat urșii de 100 de ani

”Ni s-au avansat niște propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de față”, a anunțat președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Marius Nistor.

MAI MULTE IMAGINI ÎN GALERIA FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

”Greva care a fost anunțată va începe luni, 22 mai, în toate unitățile de învățământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de față, să renunțăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligația Guvernului și a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluții mult mai rapide. Și, așa cum i-am transmis și domnului prim-ministru și domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”, a anunțat acesta.

Simion Hăncescu, președintele FSLI, a declarat despre greva din învățământ că nu e niciun șantaj. Dacă toată lumea e de acord cu noi și ne plânge pe umeri și premierul mai avea puțin și plângea când am discutat, să facă țara asta un front comun, un manifest național, a afirmat liderul de sindicat, precizând că nu se poate ca un profesor să aibă 2.500 de lei când este atât de importantă munca dascălului, în condițiile în care un muncitor necalifcat poate primi și 4.000 de lei. 

DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice

Sindicaliștii l-au criticat și pe președintele Klaus Iohannis, susținând că acesta ”întârzie să susțină educația” și arătând că, din cauza deciziilor luate la nivel înalt privind salarizarea, dar și infrastructura, oamenii bine pregătiți nu se îndreaptă către acest sistem. 

Revendicările federațiilor sindicale din educație:

    „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
    Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
    Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
    Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
    Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
    Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
    Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.

viewscnt
Afla mai multe despre
educație
greva
guvern