Trei zile de haos după alegeri: Cozi, saci pe trotuare și acuzații de fraudă la vot. „Nu am trăit așa ceva niciodată”

Trei zile de haos după alegeri: Cozi, saci pe trotuare și acuzații de fraudă la vot. „Nu am trăit așa ceva niciodată”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Haosul persistă la trei zile de la închiderea urnelor la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. După ce, luni, sute de președinți de secții au stat ore întregi în soare, epuizați fizic, pentru a putea finaliza procesul electoral, marți și miercuri a venit rândul acuzațiilor de fraudare a votului și plângerile penale împotriva BEC și AEP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Luni dimineața, sute de operatori de tablete și de președinți de secții de votare din București au fost lăsați cu ochii în soare la propriu în ziua în care ar fi trebuit să definitiveze procesul electoral. După o noapte de numărat voturi, pentru că ritmul de preluare a secțiilor de către judecători pentru validarea lor a fost foarte lent, imagini cu cozi imense de oameni și saci cu voturi au apărut atât în Capitală, cât și în alte mari orașe ale țării, arată G4Media.ro.

Trupa Coldplay - pe Lipscani înaintea primului concert de pe Arena Națională. Ce au surprins de pe Lipscani VIDEO CITEȘTE ȘI Trupa Coldplay - pe Lipscani înaintea primului concert de pe Arena Națională. Ce au surprins de pe Lipscani VIDEO

„Nu am trăit așa ceva niciodată”, spune Andra, care participă ca membru în secțiile de votare încă din 2016, pentru Adevărul. „Era dezorganizare și confuzie”, a mai declarat femeia, care a fost operator calculator la o secție de vot din Sectorul 5 al Capitalei.

Iar haosul a continuat.

Luni seara, oficialii Poliției Române au anunțat că procesul electoral a fost suspendat în 22 de județe, iar procesele verbale, sacii cu voturi și toate materialele electorale au fost predate și sunt păzite de personal al Ministerului de Interne până la reluarea procedurilor în cursul zilei de marți.

„Ne mint în față ca pe copiii mici. Plec acasă, să mă caute ei când vor. Am stat 40 de ore aici , fără apă, fără mâncare, nu ne-a întrebat dacă ne doare și pe noi ceva”, a declarat un reprezentant al unei secții de vot din Sectorul 1 pentru Digi24.

Marți seara, la Costinești, în județul Constanța, cele aproximativ 2.000 de voturi exprimate se renumărau pentru a cincea oară, după ce inițial cei doi candidați erau despărțiți de doar un vot. Ulterior au fost descoperite mai multe probleme, printre care și doi cetățeni ucraineni care au votat, deși nu aveau dreptul. Au intervenit în poveste prefectul și un reprezentant al Biroului Electoral Județean, care a acuzat că a fost amenințat de prefect cu plângere penală.

Dar cele mai tensionate situații sunt în sectoarele 1 și 2 din Capitală, acolo unde primarii Clotilde Armand și Radu Mihaiu acuză fraude la vot.

Radu Mihaiu a anunțat că depune plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2 pentru abuz în serviciu și instigare la fals în acte publice. El susține, într-o postare pe Facebook, că „se vede cu ochiul liber modul în care se încearcă fraudarea alegerilor de la Sectorul 2”.

“Legea nu poate fi călcată în picioare din interese politice! Nu se poate trece cu forța peste comisia din secție care declară în scris că rezultatul este viciat flagrant”, a mai declarat Mihaiu.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Ministrul anunță: Venim azi cu Strategia Națională. Noua Comisie Europeană va trebui să țină cont de rezultatele europarlamentarelor și să-și adapteze politicile, în avantajul României CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Ministrul anunță: Venim azi cu Strategia Națională. Noua Comisie Europeană va trebui să țină cont de rezultatele europarlamentarelor și să-și adapteze politicile, în avantajul României

“Iar cel mai grav, pe secțiile închise (multe forțat), există 504 voturi exprimate care nu se regăsesc nicăieri. Repet, ca să fie clar, 504 oameni au votat, dar opțiunea lor nu apare de niciun fel”, mai susține primarul Sectorului 2.

La Sectorul 1, Clotilde Armand acuză și ea modul defectuos în care s-au desfășurat alegerile și anunță că face plângere penală împotriva lui Toni Greblă, șeful AEP, pe care îl acuză de abuz în serviciu și de instigare la fals în acte.

„Toni Greblă a patronat un adevărat haos electoral”, a spus Clotilde Armand, subliniind că membrii secțiilor de votare au fost supuși unei oboseli infernale, fiind nevoiți să aștepte și câte 30 de ore în tot procesul de vot și predare a buletinelor de vot.

„Pe fondul oboselii, membrii și președinții secțiilor de votare au fost obligați să întocmească niște procese verbale cu falsuri grosolane. Am semnalat nenumărate probleme, nenumărate nereguli, totul pe fondul oboselii. Oamenii au așteptat și câte 30 de ore, pe secții, apoi ca să numere buletinele, apoi alte ore la cozi ca să predea sacii cu voturi. Unii au așteptat și câte 8 ore să fie preluați sacii, după ce au stat o zi întreagă în secțiile de votare”, a comentat Clotilde Armand.

Marți, președintele AEP, Toni Greblă, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că la aproximativ un sfert dintre secțiile de votare de la sectorul 1 sunt procese-verbale cu erori „mai mici sau mai mari, dar acestea se corectează”, întrucât sistemul centralizat de numărare nu permite validarea proceselor verbale dacă acestea nu concordă complet între ele, notează jurnaliștii Libertatea. Toni Greblă a mai declarat că “este foarte bine că se numără” și că trebuie “să facă un efort să finalizeze”.

„Atribuțiile AEP se opresc în momentul în care operațiunea din secția de votare s-a încheiat. Apoi este în competența primarilor de sector să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale. Se știa din vreme că va fi caniculă, dar nu a luat nici o măsură pentru a asigura condiții normale de lucru”, a mai spus Toni Greblă.

Miercuri, coaliția VotCorect a cerut numărarea corectă a voturilor și a avertizat că organizarea alegerilor a fost defectuoasă.

Coaliția VotCorect indică oboseala membrilor birourilor electorale – dovedită public prin faptul că mii de oameni au stat zile întregi în caniculă cu sacii de voturi lângă ei – și o explică prin complexitatea procesului electoral provocată de comasarea alegerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
vot
alegeri
frauda