Probele de laborator pentru toate alimentele din import, inclusiv cele care nu sunt de origine animală, ar putea fi recoltate imediat la intrarea în țară, prin posturile de inspecție la frontieră. Totodată, orice import alimentar de origine animală va trece obligatoriu pe la inspecția de frontieră, prevede un nou proiect de lege.
Inițiativa legislativă ar urma să fie dezbătută în procedură de urgență la reluarea activității Parlamentului și stabilește noi atribuții pentru Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Motivația proiectului de lege a pornit de la declarațiile tot mai frecvente din spațiul public privind produsele neconforme cu standardele de siguranță alimentară provenite din import.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara la finele anului trecut că multe produse din străinătate care ajung în România se vând pentru că sunt din segmentul cel mai ieftin, dar, astfel, populația este otrăvită și producătorul român omorât.
Achim Irimescu afirma atunci că va reintroduce controlul la frontieră pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, pe considerentul că în cazul multor produse din ''gama de jos" care ajung pe piața românească sunt utilizate pesticide interzise pe piața europeană.
În nota de fundamentare a proiectului sunt amintite situații precum rechemare a clienților la magazine care au vândut produse cu probleme, precum nucă de cocos posibil contaminată cu salmonella.
CITEȘTE ȘI 10 milioane de dispozitive cu Android, infectate cu un malware fabricat în ChinaPornind de la astfel de considerente, noul proiect de lege prevede ca “în cazul produselor alimentare din import care pot fi supuse comercializării, recoltarea probelor destinate examenelor de laborator este obligatorie pentru fiecare lot și se efectuează prin posturile de inspecție la frontieră organizate în punctele de trecere a frontierei României”.
Totodată, conform inițiativei legislative, “importul produselor și subproduselor de origine animală destinate consumului uman se efectuează numai prin posturile de inspecție la frontieră organizate în punctele de trecere a frontierei României”.
În cazul aprobării noilor prevederi, ANVSVA va stabili normele privind controlul oficial la importul produselor alimentare de origine non-animală.