Teodorovici anunță un nou sistem de despăgubire: Atenție, țineți-vă orătăniile în curte! La inundații, bani doar cu autorizație de construcție

Teodorovici anunță un nou sistem de despăgubire: Atenție, țineți-vă orătăniile în curte! La inundații, bani doar cu autorizație de construcție
scris 12 sep 2018

Despăgubirile în cazul unor situații precum pesta porcină africană vor fi acordate, în viitor, numai dacă "porcul este ținut în ogradă", a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, adăugând că în alte state europene nu există porci în afara curților, așa cum se întâmplă în România.

"Porcul se ține în ogradă. Îl ții în afara ogrăzii, ai un risc. Pe viitor, poate la 1 ianuarie (2019 - n. r.), noi o spunem clar ca și Guvern, vom mai despăgubi când mai apar astfel de situații neplăcute strict ce se conformează prevederilor legale. În afara României, în alte state, nu există porci în afara curților. Atenție, țineți-vă orătăniile în curte!", a spus Teodorovici, la postul public de televiziune.

Urmărește-ne și pe Google News

El a precizat că situația va fi similară în cazul inundațiilor, urmând să fie despăgubiți doar cei care au avut autorizație de construcție.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Cum arată stațiile viitoarei Magistrale de metrou Drumul Taberei-Eroilor și când este așteptată deschiderea mult întârziatei linii CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată stațiile viitoarei Magistrale de metrou Drumul Taberei-Eroilor și când este așteptată deschiderea mult întârziatei linii

Numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României a ajuns la 826, acestea fiind active în 190 de localități din 11 județe, iar numărul total al porcilor afectați de boală sau uciși a ajuns la aproape 160.000, a anunțat, joi, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.

Potrivit autorităților veterinare, pesta porcină africană nu afectează și nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social și din punct de vedere economic. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta
porci