Prevederile care permit suspendarea înmatriculării unui vehicul fără Inspecție Tehnică Periodică valabilă, precum și dacă vehiculul nu a fost înscris pe numele propietarului de drept la 90 de zile de la achiziționarea lui intră în vigoare de la miezul nopții. De asemenea, stațiile ITP vor fi obligate să monteze camere de supraveghere în service-uri.
"Polițiștii vor dispune, începând cu 20 mai, suspendarea înmatriculării în cazul în care inspecția tehnică periodică a vehiculului nu este valabilă și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului", a anunțat Poliția, precizând că începând cu 20 mai vor intra în vigoare o serie de prevederi care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice din România.
Astfel, după expirarea ITP-ului, înmatricularea va fi și ea suspendată automat, online, informează News.ro.
Conform legii, va fi aplicată suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care inspecția tehnică periodică nu este valabilă. În cazul în care șoferul va fi găsit în trafic cu o mașină al cărei ITP este expirat, pe lângă amenda propriu-zisă vor fi reținute și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera dovadă fără drept de circulație. În acest fel, șoferul nu va mai putea circula cu respectiva mașină, fiind nevoit să o mute cu ajutorul unei platforme.
Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică.
De asemenea, suspendarea înmatriculării se aplică și în cazul în care șoferii își vând mașinile, iar noii proprietari nu solicită autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.
Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 9 la 20 de puncte-amendă.
De asemenea, stațiile ITP vor fi obligate să monteze camere de supraveghere în service-uri, Registrul Auto Român obligându-le să păstreze imaginile timp de șase luni. Sistemul de supraveghere trebuie să conțină minim două camere de supraveghere și un înregistrator digital.
Actul normativ mai stabilește că organul fiscal are obligația de a notifica înstrăinarea autovehicului în termen de 5 zile lucrătoare autorității competente de înmatriculare, iar aceasta va face mențiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, constituit de Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.
Conform noilor prevederi, autoritățile vor înscrie în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate, atât la înmatriculare, cât și la eliberarea permisului de conducere, o serie de date cu privire la autovehicul sau titularul permisului de conducere, care vor putea fi schimbate cu autorități din Uniunea Europeană, în scopul verificării statutului legal al unui vehicul, dar datele vor trebui șterse după 10 ani de la radierea mașinii sau după 10 ani de la încetarea valabilității permisului de conducere.
Noul act normativ stabilește și radierea din oficiu a vehiculelor, în urma notificării primite de la autoritățile competente din țară sau din celelalte state membre, precum și de la persoanele juridice autorizate, care atestă faptul că vehiculul a fost definitiv scos din uz. În cazul radierii vehiculului în aceste condiții, autoritatea competentă îl va informa pe titularul certificatului de înmatriculare cu privire la efectuarea acestei operațiuni în termen de 30 de zile de la radiere.
Potrivit noilor reglementări, sintagma ”defecțiuni tehnice” ale vehiculului este înlocuită cu ”deficiențe”, care sunt clasificate în trei categorii de deficiențe, respectiv minore, majore și periculoase. Astfel, deficiențele minore nu vor fi sancționate, ci doar cele majore sau periculoase.