Țânțari purtători ai virusului West Nile au fost depistați recent în București, conform unor date transmise autorităților sanitare, dar și municipalității, fiind solicitată luarea de măsuri urgente preponderent în zona centrală, dar și în alte zone verzi. Primăria Capitalei anunță intensificarea tratamentelor.
”Primăria Municipiului București, prin Compania Eco-Igienizare, a intensificat tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile, respectiv: Splaiul Independenței, zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, cartierul Crângași. PMB ține legătura zilnic cu Direcția de Sănătate Publică București (DSPMB), iar până la această dată nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populație”, a transmis Primăria Capitalei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, Compania Municipală Eco Igienizare a devansat începerea celui de-al cincilea tratament de combatere a țânțarilor, (din cele 14 tratamente programate pentru anul acesta) și acționează în toate parcurile din Capitală: Herăstrău, Cișmigiu, Carol, Tineretului, Parcul Circului, Parcul Floreasca, Parcul Național, Parcul Alexandru Ioan Cuza, etc, scrie News.ro.
”Campania se desfășoară zilnic, de la periferia Capitalei către centru, până la acoperirea tuturor zonelor din București. De asemenea, în zilele următoare, acțiunea de dezinsecție se va desfășura, conform planificării, în toate cartierele Capitalei, pe aliniamentele stradale, pe spațiile verzi dintre blocuri, pe spațiile verzi ale instituțiilor subordonate PMB (spitale, cimitire, etc.), precum și în rețelele de termoficare aparținând Companiei Municipale Termoenergetica”, a mai transmis Primăria Generală.
Infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.
În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupții cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea și alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.
CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021Site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile nu conține informații referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile pentru anul acesta și nici pentru anul trecut, ultima raportare fiind din 2019.
Potrivit acesteia, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost inregistrate 66 cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 18 în București. În același interval, la nivel național s-au inregistrat opt decese, unu dintre acestea fiind în București.