Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este adeptul salarizării motivante în domeniul educației și că cel mai mic salariu este de 2.597 de lei net la care se pot adăuga unele sporuri. Cel mai mare salariu, al unui dascăl experimentat, poate depăși 1.000 de euro, în învățământul preuniversitar. În învățământul universitar, Sorin Cîmpeanu spune că salariile sunt motivante.
Sâmbătă, sindicatele din învățământul preuniversitar au anunțat declanșarea unei greve de avertisment, miercuri, urmând să oprească activitatea între orele 11.00 și 13.00. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de "refuzul" guvernanților de a negocia cu aceștia unele solicitări, între care cea legată de acordarea salariilor de bază și alocarea a 6 la sută din PIB pentru Educație
Sorin Cîmpeanu, a vorbit, duminică, la Prima TV, despre salariile din învățământ, el afirmând că acestea au crescut cu 4 la sută începând din acest an.
”Am fost și voi rămâne un adept al unei salarizări motivante în educație. În acest an au fost majorări salariale de puțin peste 4 la sută, jumătate de cât ar fi prevăzut Legea 153. După ce anul trecut, în 2021 ar fi trebuit să fie majorate cu alți 8 la sută și nu a existat nicio majorare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a declarat că este nevoie de salarizare motivantă în învățământ.
”Nu vreau să mă raportez la alte domenii, nici la sănătate, nici la justiție, cu salariile din educație, pentru simplul motiv că educația este atât de importantă încât nu are nevoie de raportare la alte domenii. În educație, pur și simplu este nevoie de salarizare motivantă. Altfel, cei mai buni absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior pe care îi dorim în sistemul de învățământ nu vor lua această decizie, este simplu. Un absolvent bun de învățământ superior, spunând lucrurilor pe nume, are mai multe variante: a alege să rămână în învățământ cu un salariu X sau a fac o altă alegere cu un salariu de trei, de patru, de cinci ori mai mare. Decizia este firească”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Cel mai mic salariu este de 2.597 de lei, a afirmat Cîmpeanu.
”După această majorare, începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizația de hrană inclusă. Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenție, dacă ești în mediul rural, în funcție de zonă și de gradul de izolare, poți să mai aduagi un spor între 3 și 20 la sută. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 și 20 la sută, în funcție de numărul de clase la care predai simultan, deci există și aceste sporuri care se pot adăuga. Dar baza, minimum este cel care l-am zis, 2.597 lei”, a declarat ministrul.
Cel mai mare salariu, al unui profesor cu experiență, este de peste 1.000 de euro, mai afirmă Cîmpeanu.
”Un profesor cu experiență, cu vechime maximă, de 40 de ani, eu sunt un profesor cu o vechime de peste 30 de ani, față de 2.597 de lei net are 4.398 de lei net, cu 70 la sută mai mult decât debutantul. Sigur, se mai adaugă niște sporuri. Pentru un profesor de experineță, cel mai frecvent întâlnit spor, în afară de cel de dirigenție, de 10 la sută, este gradația de merit, sporul de 25 la sută. Depășesc 1.000 de euro”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
În ceea ce privește învățământul universitar, aici salariile sunt mai mari.
”Acesta este sistemul de salarizare în învățământul preuniversitar. Există diferențe majore între salarizarea din preuniversitar și universitar, mai ales la cei care au o experiență medie sau mare, care dețin titlul de profesor sau conferențiar. Acolo, salarizarea, să nu se supere colegii mei, este în regulă. Salariile sunt motivante. Asta înseamnă mai mult de 2.000 - 3.000 de euro pe lună. Salariile sunt motivante, o spun cu toată răspunderea, mai ales dacă universitatea are posibilitatea să ofere un plus de salarizare din venituri proprii. Baza legală există. Problema e la asistenți, acolo este problema, veniturile sunt mici. La asistenți nu pot face aceeași afirmație că salariile sunt atât de motivante. Un rector poate avea un salariu de maxim 5.000 de euro”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.