Conducerea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a anunțat, joi, că demisionează, din cauza comuncării deficitare cu CGMB și Primăria Capitalei, președintele Consiliului de Administrație al RADET spunând că aceste demisii trebuie luate ca „un semnal de cod roșu”. La rândul său, directorul general al RADET a anunțat că și-a prezentat intenția de a nu mai rămâne la conducere după 1 septembrie, scrie News.ro.
Conducerea RADET București a anunțat, joi, că demisionează, din cauza comuncării deficitare cu Consiliul General al Muncipiului București (CGMB) și Primăria Capitalei, președintele Consiliului de Administrație al RADET spunând că aceste demisii trebuie luate ca "un semnal de cod roșu”.
"Luați demisiile noastre ca pe un semnal de cod roșu (…) Aștept rezultate concrete din partea CGMB și Primăriei Municipiului București. Personal, rămân apropiat termoficării, dar voi fi critic și acid când lucrurile nu sunt normale”, a spus președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu.
CITEȘTE ȘI Tarom intră în competiție cu operatorii low-cost pe curse populare precum cele spre Viena sau RomaEl a adăugat că membrii Consiliului de Administrație al RADET vor depune demisiile joi, la registratura Primăriei Capitalei, precizând că în 2019 ar fi trebuit să le expire mandatul. Directorul RADET, Valentin Vițalariu, a spus că și-a prezentat intenția de a nu mai rămâne la conducerea regiei după 1 septembrie.
"Intenția este același lucru cu demisia. Am contract de mandat și am posibilitatea să îmi dau demisia”, a declarat Vițalariu.
Gabriel Dumitrașcu a adăugat că celor din Consiliul de Administrație al RADET li s-a cerut de la Primăria Capitalei să își dea demisia, precizând că solicitarea a venit de la viceprimarul Aurelian Bădulescu, în perioada cât primarul general Gabriela Firea a fost în concediu.
CITEȘTE ȘI Vrancart a cumpărat producătorul hârtiei igienice Mototol"Senzația mea este că ELCEN vrea să pună mâna și pe RADET”, a spus Dumitrașcu, întrebat dacă el crede că PSD vrea să controleze regia de distribuție a energiei termice.
Dumitrașcu a mai spus că există un blocaj de comunicare și de soluționare a problemelor, problema fiind în aparatul de lucru al Primăriei Capitalei. "Fără reformarea acestui aparat, lucrurile nu se vor rezolva. Noi întrebăm de mere, ei ne răspund de pere”, a precizat Dumitrașcu.
El a adăugat că, în 2015, contractele de achiziții au fost în valoare de 21 de milioane de lei, dintr-un buget de 1,5 miliarde de lei și a arătat că nici până în prezent bugetul RADET nu este aprobat și nu exista puncte de vedere de la departamentele executive din Primăria Capitalei.
CITEȘTE ȘI IKEA retrage șase tipuri de ciocolată care nu sunt sigure pentru alergicii la alune și migdaleGabriel Dumitrașcu a afirmat că insolvența este singura soluție pentru RADET, precizând că datoria de 3,6 miliarde de lei poate fi scăzuta în trei ani de insolvență.
Întrebat dacă s-ar putea răzgândi în cazul în care primarul Capitalei le va cere să renunțe la demisii, Dumitrașcu a spus că nu despre asta este vorba în acest gest. "Era ultimul gest pe care îl puteam face pentru a atrage atenția asupra gravității situației", a explicat Dumitrașcu.
ELCEN suferă din cauza datoriilor istorice de 3,22 miliarde lei ale RADET, Regie controlată de Primăria Capitalei, din care 2,67 miliarde lei reprezintă energie termică livrată și neplătită, iar restul – dobânzi de întârziere. Datoriile s-au acumulat din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul gigacaloriei livrate populației.