Se scumpesc țigările. Acciza la țigarete va fi aliniată cerințelor impuse de reglementările europene, începând cu 1 ianuarie

Se scumpesc țigările. Acciza la țigarete va fi aliniată cerințelor impuse de reglementările europene, începând cu 1 ianuarie
scris 2 dec 2020

Fumătorii vor susține și anul viitor bugetul de stat, acciza totală la țigări urmând să fie majorată cu 5,3%, în 2 etape, de la 533,97 lei/mia de țigarete, cât este în prezent, la 546,21 lei/mia de țigarete de la 1 ianuarie și la 563,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 aprilie.

Motivația majorărilor, anticipate de industrie, este îndeplinirea unei prevederi a unei directive europene privind procentul minim de 60% pe care trebuie să-l aibă accizele în prețul mediu de vânzare cu amănuntul.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO “There ain’t no such thing as a free lunch” - Milton Friedman CITEȘTE ȘI FOTO “There ain’t no such thing as a free lunch” - Milton Friedman

Practic, acciza la țigarete va fi aliniată cerințelor impuse de reglementările europene, începând cu 1 ianuarie, ca urmare a Directivei care impune ca acciza totală la țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul. În prezent, în România, nivelul accizei reprezintă doar 58,7%. 

Având în vedere că, începând cu 1 aprilie, acciza la țigarete se situează sub pragul minim impus de legislația UE, Parlamentul a adoptat recent un amendament la Codul Fiscal pentru corectarea situației și evitarea sancțiunilor din partea Comisiei Europene.

Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi CITEȘTE ȘI Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi

În absența acestei ajustări, Comisia Europeană ar fi putut declanșa procedura de infringement în cazul României, începând din 1 ianuarie 2021.

Ca efect, prețul unui pachet de țigări ar urma să fie mai mare, per total, cu până la circa 60 de bani, conform calculelor Profit.ro.

Acesta este al treilea an în care majorarea accizei, prevăzută, potrivit Codului Fiscal, pentru 1 aprilie, este devansată ca urmare a neîndeplinirii cotei procentuale de 60%.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului 2019 a fost de 18,207 lei/pachet. Pentru 2020 nu se cunoaște prețul mediu, care urmează a fi stabilit de minister în funcție de raportările producătorilor, pe 15 februarie, însă prețurile de pe piață sunt în prezent cuprinse între 19 si 22 de lei.

Potrivit Codului Fiscal, acciza datorată nu poate fi mai mică decât nivelul accizei minime, care este de 97% din nivelul accizei totale.

Prevederea referitoare la procentul de 60% se aplică până la un nivel al accizelor la mia de țigarete de 115 euro (aproximativ 560,3 lei/mia de țigarete).

EXCLUSIV Milionarul Doron Ofer, vărul celui mai bogat israelian, vinde mallul Jupiter City din Pitești austriecilor de la Supernova. Tranzacție în „distressed“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Milionarul Doron Ofer, vărul celui mai bogat israelian, vinde mallul Jupiter City din Pitești austriecilor de la Supernova. Tranzacție în „distressed“

Fumătorii au fost unii dintre cei mai darnici contribuabili în 2020, anul pandemiei. În timp ce încasările la buget din celelalte sectoare ale economiei au scăzut, asta dacă nu au beneficiat și de ajutoare sau garanții de stat, industria tutunului (indirect, fumătorii) a achitat accize cu 12% mai mari în primele 10 luni ale anului față de perioada similară a anului precedent.

În timp ce încasările din accizele energeticeau scăzut cu 14,9%, "în principal ca urmare a reducerii consumului de carburanți în conjuctura actuală (limitarea consumului anumitor servicii – turism și creșterea incidenței muncii la domiliciu), veniturile din accizele pentru produsele din tutun au consemnat un avans de 12,0% (an/an), susținută și de majorarea nivelului accizei la țigarete”, precizează Ministerul de Finanțe.

Încă din luna martie, luna introducerii stării de urgență, trend-ul era unul evident, Profit.ro remarcând că încasările din accize din industria energetică au scăzut cu 10,9%, fiind compensate de majorarea veniturilor statului din accizele achitate de fumători cu peste 25%.

La începutul lunii aprilie, Profit.ro anticipa că “Guvernul va trebui să se roage ca, în pofida recomandărilor unor specialiști, fumătorii să nu renunțe la viciu, pentru ca măcar cea de-a doua sursă ca importanță a veniturilor bugetare să funcționeze relativ normal, după ce primul motor al încasărilor, industria energetică, s-a gripat în urma carantinării economiei prin Ordonanțe Militare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
accize
tigari
tutun
fumatori