Benzina și motorina se vor scumpi. 55% din prețul plătit de șoferi la pompă pe benzină va intra direct în buzunarul statului

Benzina și motorina se vor scumpi. 55% din prețul plătit de șoferi la pompă pe benzină va intra direct în buzunarul statului
scris 2 dec 2020

Carburanții se vor scumpi de la 1 ianuarie cu aproximativ 1,3% sau cu 6 bani pe litru, ca urmare a actualizării nivelului accizelor cu rata inflației, care s-a majorat la 2,5% (septembrie la septembrie), în pofida crizei coronavirusului și a scăderii consumului de benzină și motorină și, implicit, a prețurilor combustibililor.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Ministerul de Finanțe a publicat noul nivel al accizelor aplicabile, potrivit prevederilor Codului Fiscal, de la 1 ianuarie. Acestea vor crește cu aproximativ 2,5%, de la 1,773 la 1,827 lei pe litrul de benzină și de la 1,625 lei la 1,674 lei pe litrul de motorină.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO “There ain’t no such thing as a free lunch” - Milton Friedman CITEȘTE ȘI FOTO “There ain’t no such thing as a free lunch” - Milton Friedman

De la 1 ianuarie, aproximativ 55% sau 2,56 lei din prețul plătit de șoferi la pompă pe benzină va intra direct în buzunarul statului ca accize și TVA, companiile rămânând doar cu circa 2 lei.

Și asta pentru că, deși accizele cresc, prețul carburanților este mai mic în prezent cu 1 leu decât cel din decembrie 2019. În prezent, prețul unui litru de benzină este de aproximativ 4,6 lei, iar cel al unuia de motorină de 4,7 lei. față de 5,6 lei, respectiv 5,7 lei, în ultima lună a anului trecut.

Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi CITEȘTE ȘI Huawei AppGallery la un an de la lansare: Peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de utilizatori activi

O parte din scădere este datorată eliminării de către guvernul liberal a supraaccizei, ceea ce a determinat o scădere cu 32 de bani pe litru a prețului benzinei și motorinei de la 1 ianuarie 2020.

Restul ieftinirii, de aproximativ 70 de bani, a fost rezultatul evoluției cotațiilor internaționale la petrol, benzină și motorină și al concurenței interne, ca urmare a scăderii consumului de carburanți în urma carantinării economiei.

Codul fiscal a fost modificat în luna ianuarie pentru a evita apariția unor alte situații precum cea de anul trecut, când MFP a anunțat valorile noilor accize după expirarea termenului impus de legislație, 20 octombrie.

Astfel, “nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an, este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de InstitutulNațional de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an.

EXCLUSIV Pandemia și restricțiile lasă avioanele \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pandemia și restricțiile lasă avioanele "în aer". Traficul de pasageri pe aeroportul Henri Coandă-Otopeni, cel mai mare al țării, a scăzut dramatic în ultimele 3 zile, la cel mai mic nivel de după lockdown

Cum își motiva MFP propunerea de motificare a textului Codului fiscal? “În situația în care, ulterior datei de 20 octombrie, se modifică nivelul accizelor prevăzut în anexa nr. 1 de la Titlul VIII – Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal, nivelul aplicabil începând cu data de 1 ianuarie a anului următor se actualizează cu creșterea prețurilor de consum și se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, cel târziu pe data de 31 decembrie. De asemenea, modificarea legislativă vizează clarificarea posibilității de publicare pe site până pe data de 31 decembrie a fiecărui an a nivelului actualizat al accizelor în cazul în care aceasta nu s-a realizat până la data de 20 octombrie și în alte situații decât cea menționată anterior.”

Companiile petroliere au fost unele dintre cele mai afectate de restricțiile de cirulație impuse de guvernul militaro-liberal în perioada stării de urgență, înregistrând scăderi ale vânzărilor de peste 20% în respectiva perioadă.

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare
pret
benzina
motorina