"Ziua de Curățenie Națională" va fi marcată în a treia zi de sâmbătă din luna septembrie a fiecărui an, au stabilit senatorii, care au adoptat, prin vot în plen, un proiect legislativ în acest sens. Inițiativa are drept scop accentuarea responsabilității sociale atât a cetățenilor, cât și a autorităților și companiilor, care astfel sunt încurajate sã devină mai atente în privința acțiunilor de curățenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării și depozitării deșeurilor.
Cu prilejul Zilei de Curățenie Natională, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile centrale și locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, respectiv persoane juridice ”pot organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care sã fie promovate bune practici în privința acțiunilor de curățare a mediului și a importanței păstrării unui mediu curat”, prevede proiectul adoptat de senatori.
Aceste instituții vor putea aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulări în bune condiții a manifestărilor, respectiv în vederea acordării de sprijin material, financiar și logistic entităților care doresc să organizeze evenimente și acțiuni publice dedicate desfășurării unor activități de curățare și protecție a mediului.
Conform unei alte prevederi din proiect, Societatea Românã de Televiziune și Societatea Românã de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate promovării acțiunilor de curățare și protecție a mediului.
”Prin participarea la activități de curățenie, cetățenii vor dezvolta un sentiment de proprietate și mândrie în comunitățile lor, favorizând legături sociale mai puternice și un angajament comun față de protecția mediului. (...) De asemenea, Ziua de Curățenie Națională oferă oportunitatea de a promova exercițiile fizice în aer liber ca parte a eforturilor de curățenie. Aceasta nu numai cã aduce beneficii sănătății și bunăstări personale, ci și creste conștientizarea despre importanta activității fizice regulate pentru spnătatea generală”, susțin inițiatorii.
Pentru a intra în vigiare, proiectul mai trebuie adoptat și de către deputați, iar apoi promulgat.