Condiții noi privind vânzarea de către stat a amenajărilor piscicole. Dacă nu sunt respectate, amenajările piscicole se întorc la stat

Condiții noi privind vânzarea de către stat a amenajărilor piscicole. Dacă nu sunt respectate, amenajările piscicole se întorc la stat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 iun 2024

Amenajările piscicole și terenurile aferente, din proprietatea privată a statului, vor putea fi vândute doar în condițiile în care noii proprietari au desfășurat activități de acvacultură în ultimii 5 ani și mențin activitatea de acvacultură pe domeniul achiziționat de la stat cel puțin 25 de ani. În caz contrar, amenajările piscicole respective și terenurile aferente se întorc în domeniul privat al statului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Noile condiții au fost avizate în comisia de specialitate a deputaților a un proiect de lege care fusese adoptat de Parlament în 2022, dar pe care șeful statului l-a contestat la Curtea Constituțională, obiectând printre altele formulările vagi cu privire la vânzarea terenurilor din domeniul privat al statului pe care sunt construite amenajări piscicole.

Proiectul constestat stabilea, sub aspectul condițiilor impuse noilor proprietari, doar că: ”Terenurile din domeniul privat al statului pe care sunt construite amenajări piscicole și terenurile aferente acestora, se vând direct proprietarilor de active piscicole care transmit o scrisoare de intenție și se obligă să mențină activitatea de acvacultură”.

DECIZIE Semnătura electronică, reglementată printr-o nouă lege. Limitele pentru certificatele de semnătură, inclusiv la buletinul electronic. Condiții pentru prestatorii de servicii CITEȘTE ȘI DECIZIE Semnătura electronică, reglementată printr-o nouă lege. Limitele pentru certificatele de semnătură, inclusiv la buletinul electronic. Condiții pentru prestatorii de servicii

După ce Curtea Constituțională a admis obiecțiile președintelui, senatorii au stabilit că noii proprietari sunt obligați să mențină activitatea de acvacultură minimum 25 de ani, iar în situația în care nu se respectă această condiție, terenurile care fac obiectul contractelor de vânzare-cumpărare pe care sunt amplasate amenajări piscicole și terenurile aferente acestora revin în domeniul privat al statului.

Comisia de specialitate a stabilit acum noi condiții, care vor fi votate în plenul Camerei Deputaților, iar proiectul va merge din nou la priomulgare.

Astfe, terenurile din domeniul privat al statului pe care sunt construite amenajări piscicole și terenurile aferente acestora, în baza unui studiu de oportunitate realizat de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și aprobat prin hotărâre a Guvernului, se pot vinde direct proprietarilor de active piscicole amplasate pe acestea care transmit o scrisoare de intenție, fac dovada cu documente financiar-contabile că au desfășurat activități de acvacultură în ultimii 5 ani și se obligă să mențină activitatea de acvacultură minimum 25 de ani.

PSD încearcă a treia oară să impună o durată minimă de 7 ani la contractele de arendă CITEȘTE ȘI PSD încearcă a treia oară să impună o durată minimă de 7 ani la contractele de arendă

Mai mult, terenurile care fac obiectul vânzării sunt înscrise în cartea funciară cu sarcini privind interdicția de înstrăinare pe o durată de 25 de ani.

Verificarea menținerii obligațiilor menționate se realizează de către ANPA, la fiecare 5 ani, iar în situația în care acestea nu se respectă, terenurile care fac obiectul contractelor de vânzare-cumpărare pe care sunt construite amenajări piscicole și terenurile aferente acestora revin în domeniul privat al statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenajări piscicole
acvacultură
terenuri
vânzare
condiții
activitate
25 ani
experiență
5 ani
obligație
parlament