Reader's Digest dezvăluie: Cum poți evita să fii păcălit pe Airbnb

Reader's Digest dezvăluie: Cum poți evita să fii păcălit pe Airbnb
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2024

Închirierile pe termen scurt sunt o modalitate populară de a rezerva o cazare pentru o vacanță. Dar trebuie să fii precaut atunci când alegi un astfel de spațiu, pentru a nu fi victima unei escrocherii pe Airbnb, arată o analiză Reader's Diges.

Când te decizi între un hotel și un spațiu Airbnb, există o mulțime de motive pentru a-l alege pe cel din urmă. Aceste închirieri populare de case și apartamente vă oferă mai mult spațiu și o senzație mai prietenoasă în timp ce călătoriți, în plus vă economisesc bani la restaurante, deoarece probabil veți avea propria bucătărie. Dar un efect secundar nedorit al succesului acestei companii este o creștere a înșelătoriilor. Și nu este o sarcină ușoară să-ți dai seama cum să identifici un escroc.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Penele de curent i-au scos în stradă pe ruși. Rar protest public, în orașul Krasnodar. Guvernatorul dă vina pe caniculă CITEȘTE ȘI VIDEO Penele de curent i-au scos în stradă pe ruși. Rar protest public, în orașul Krasnodar. Guvernatorul dă vina pe caniculă
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Nu există nimic fraudulos cu Airbnb în calitate de companie, iar închirierea de pe site-ul sau din aplicația acesteia nu a devenit mai riscantă, doar pentru că a devenit mai populară. „Majoritatea covârșitoare a utilizatorilor vor fi mulțumiți de rezultatele lor, dar ori de câte ori există o mulțime de bani – mai ales la distanțe lungi, când nu puteți inspecta personal proprietatea și verifica fiecare promisiune – va atrage atenția escrocilor”, spune Monica Eaton, fondatorul și proprietarul companiei de soluții anti - fraudă Chargebacks911. 

Escrocheriile online sunt în creștere, în general, motiv pentru care este esențial să fii atent în ceea ce privește securitatea online.

Poți fi înșelat pe Airbnb?

Absolut. Poți fi înșelat pe Airbnb, așa cum aproape oriunde altundeva banii își schimbă proprietarii. În 2022, Airbnb a generat un venit net de 1,9 miliarde de dolari. Cu acest tip de numerar, probabil că vor exista escroci, deși numărul de escrocherii care sunt specifice Airbnb nu este clar. 

FOTO INEDIT Efect al haosului digital CrowdStrike: tichete de îmbarcare în avion scrise de mână cu pixul. Întârzieri, anulări de zboruri și probleme la check-in din cauza penei IT CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT Efect al haosului digital CrowdStrike: tichete de îmbarcare în avion scrise de mână cu pixul. Întârzieri, anulări de zboruri și probleme la check-in din cauza penei IT

Vestea bună este că atât oaspeții, cât și gazdele au protecție prin platforma companiei, așa că știi cum să recunoști înșelătoriile Airbnb obișnuite. „Regula cardinală a internetului ar trebui să fie: Dacă este prea frumos pentru a fi adevărat și te costă bani, probabil că este o înșelătorie”, spune Eaton.

Detaliile variază, dar ceea ce se întâmplă cu o înșelătorie Airbnb este similar cu ceea ce vedem în înșelătoriile cripto, de pe Facebook și cu carduri-cadou. 

Înșelătorie cu mai multe listări

Ce este: gazda listează aceeași proprietate la puncte de preț diferite, astfel încât să poată rezerva de două ori proprietatea. Apoi închiriază proprietatea celui mai mare ofertant.

The Economist constată - România a devenit un magnet pentru studenții străini la medicină. În timpul ăsta, medicii români pleacă din țară CITEȘTE ȘI The Economist constată - România a devenit un magnet pentru studenții străini la medicină. În timpul ăsta, medicii români pleacă din țară

Cum să o eviți: când cauți un spațiu Airbnb, poți să scanezi cu ușurință câteva zeci de înregistrări pentru a o găsi pe cea potrivită. Fii atent la proprietăți care arată la fel sau similar. Dacă vedeți o proprietate listată la mai multe puncte de preț, evitați.

Înșelătorie de listări false

Ce este: Escrocii pot face o listă falsă cu o adresă care nu există. Apoi, după ce ai pus banii și ai apărut cu bagajele, nu ai unde să stai. Airbnb face tot posibilul pentru a elimina aceste înregistrări, dar escrocii persistenți vor ocoli Airbnb creând continuu noi conturi.

Cum să o eviți: Google este prietenul tău. Este mai bine să aflați înainte de a ajunge într-un oraș că adresa pentru închirierea dumneavoastră cu patru dormitoare cu piscină aparține de fapt unei pizzerii. „O căutare pe internet a adresei poate ajuta să determinați dacă proprietatea există”, spune Lisa Schiller, director de investigații și comunicații pentru Better Business Bureau din Wisconsin.

Înșelătorie cu imagini perfecte

Ce este: Unii oameni caută cele mai frumoase locuri de cazare, în timp ce alții le caută pe cele mai ieftine. Indiferent de ceea ce cauți, fii realist. Nu vă lăsați atrași de imaginile perfecte care ar fi fost photoshopate sau foarte filtrate. „Gazda poate pune imagini false sau falsificate care fac proprietatea să pară semnificativ mai frumoasă decât este în realitate. Unele dintre aceste fotografii ar putea fi ale proprietății reale, dar sunt foarte editate, iar alte fotografii ar putea fi cu o proprietate complet diferită.”

FOTO Mesaj al PPC (fostul Enel) către clienții din România pe timp de caniculă CITEȘTE ȘI FOTO Mesaj al PPC (fostul Enel) către clienții din România pe timp de caniculă

Cum să o evitați: faceți o căutare inversă de imagini Google pentru a vă asigura că fotografiile din listări nu sunt fotografii de stoc sau furate din altă parte online. Puteți efectua acest tip de căutare fie de pe smartphone-ul dvs., fie de pe computer.

Înșelătorie „Prea frumos pentru a fi adevărat”.

Ce este: exact cum sună. Așteptările tale pentru unul dintre cele mai tari și ieftine apartamente Airbnb pe care le-ai găsit nu vor fi îndeplinite atunci când treci de ușa din față. „Cu toții vrem să obținem o afacere grozavă, dar o proprietate care are un preț ridicol de mic este adesea un indicator că ceva nu este în regulă”, spune Eaton. „Dacă găsești o casă pe plajă în Honolulu pentru 80 dolari pe zi, probabil că ar trebui să sapi mult mai adânc înainte de a ajunge la cardul tău de credit.”

FOTO Urșii au ajuns în Parcul Central din Sinaia CITEȘTE ȘI FOTO Urșii au ajuns în Parcul Central din Sinaia

Cum să o evitați: faceți puțin temele. Deși poate fi tentant să te îndrăgostești de „o afacere mare”, există întotdeauna posibilitatea ca aceasta să nu fie atât de grozav pe cât crezi că va fi. Airbnb afișează prețul mediu pentru proprietăți în funcție de locație, oraș și dată, așa că dacă găsiți o proprietate care se abate dramatic de la normă, ridicați o sprânceană.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazare
airbnb