Reacții vehemente în Parlament, Consiliul Concurenței i-a înfuriat pe deputați

Reacții vehemente în Parlament, Consiliul Concurenței i-a înfuriat pe deputați
scris 5 apr 2016

Consiliul Concurenței a transmis deputaților din Comisia pentru agricultură și industrie alimentară că modificările propuse de aceștia în cazul Legii privind comercializarea produselor alimentare pot fi interpretate ca discriminatorii și aduc avantaje producătorilor locali. Opinia Consiliului a stârnit reacții vehemente din partea tuturor membrilor Comisiei, care au arătat că toate țările își protejează producătorii, iar regulamentele europene permit o astfel de protecție.

În luna octombrie, Senatul a votat un proiect de lege care obligă magazinele să se asigure că mai mult de jumătate din carnea, legumele și fructele puse în vânzare sunt produse în România. Practic, minimum 51% din aceste mărfuri trebuie să fie producție locală, procentaj care iarna, doar pentru fructe și legume, poate să scadă la 30%.

Urmărește-ne și pe Google News

Pornind de la proiectul aprobat la Senat, membrii Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară din Camera Deputaților propun ca obligația magazinelor de a asigura din producția locală minimum 51% din carnea, legumele și fructele oferite la vânzare să fie extinsă și în cazul laptelui și al produselor de panificație.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proprietarii de firme primesc o șansă: Pot obține autorizația de securitate la incendiu până în 2017, dar lucrează pe propria răspundere CITEȘTE ȘI Proprietarii de firme primesc o șansă: Pot obține autorizația de securitate la incendiu până în 2017, dar lucrează pe propria răspundere

Amendamentele, prezentate în premieră de Profit.ro, instituie și o serie de modificări ale legislației actuale care afectează taxele percepute de marile lanțuri de magazine pentru serviciile de comercializare.

Un punct de vedere al Consiliului Concurenței a ajuns, luni, la dezbaterea amendamentelor în Comisia pentru agricultură și industrie alimentară și a stârnit protestele deputaților.

FOTO Filmările gratuite la \ CITEȘTE ȘI FOTO Filmările gratuite la "Casa Poporului", triate de parlamentari: BBC și Michael Portillo - respinși, cineaști bulgari - acceptați

Reacția parlamentarilor a fost cauzată în special de punctul de vedere al Consiliului Concurenței care "apreciază că astfel de măsuri ar putea fi considerate discriminatorii conducând la avantaje economice pentru producătorii naționali în dezavantajul altor producători".

Consiliul a mai arătat și că reglementarea unor termene de plată fixe prezintă riscul de îngrădi libertatea comercială a agenților economici.

Reprezentantul Consiliului la dezbaterile Comisiei a aprecia că, pe termen scurt, modificările propuse pot aduce avantaje consumatorilor, dar, pe teremen lung, noile prevederi pot conduce la deficiențe de aprovizionare.

Top 10 Cofffre - care sunt cele mai căutate produse din magazinele online românești în ultima săptămână CITEȘTE ȘI Top 10 Cofffre - care sunt cele mai căutate produse din magazinele online românești în ultima săptămână

În cvasiunanimitate, deputații s-au arătat contrariați de opinia Consiliului, iar Marin Anton, raportorul proiectului de lege, a spus că Direcția Națională Anticorupție (DNA) ar trebui să investigheze cum poate ajunge Consiliul Concurenței la o astfel de concluzie.

Deputații au susținut că toate țările reușesc să își protejeze producătorii autohtoni, iar directiva europeană în domeniu permite protecția acestora față de poziția domininantă a marilor lanțuri comerciale, astfel că poziția Consiliului este cu atât mai ciudată.

EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA Guvernul pregătește atacul asupra Comisiei Europene cu brânză, fructe, covrigi, carne și miere

Membrii Comisiei parlamentare au mai arătat că termenele de plată obligatorii sunt de asemenea permise de regulamentele comunitare.

Reprezentantul Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, prezent la dezbateri, a declarat însă că, în opinia Asociației, modificările nu aduc niciun beneficiu producătorilor autohtoni.  

Pe de altă parte, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a declarat încă din toamna anului trecut că, așa cum este prezentat proiectul în presă, ca o măsură protecționistă de favorizare a produselor locale, aceasta ar contraveni legislației europene privind libera circulație a bunurilor și serviciilor.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

Chirițoiu a explicat atunci că proiectul are șanse de a primi avizul doar dacă se va menține spiritul inițial al proiectului legislativ, ca o măsură de sănătate publică, pentru a favoriza produsele proaspete.

"Este doar un proiect care a trecut de prima Cameră. Sunt convins că, atunci când va ajunge la Camera Deputaților, va fi o discuție mai serioasă, mai detaliată a proiectului de lege. În principiu, orice lege este o restricție în concurență. Trebuie văzut dacă această restricție este legitimă, dacă are sens, care este obiectivul ei și dacă măsura este proporțională", spunea atunci Chirițoiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
supermarket
produse
romanesti
program
deputati
concurenta