Autoritățile din România nu au pus în practică reglementările privind orele suplimentare, iar neplata acestora este o practică frecventă în sectorul financiar-bancar, în construcții și industria textilă, remarcă Raportul privind Drepturile Omului pentru 2015, elaborat de Departamentul de Stat al SUA.
Raportul amintește că liderii sindicali au reclamat în 2015 că încălcarea drepturilor privind munca peste program a reperezentat principala problemă a angajaților, care au fost în mod frecvent obligați să lucreze ore suplimentare, iar plata prevăzută prin lege a acestor ore nu a fost efectuată întotdeauna.
“Această practică este des întâlnită mai ales în industria textilă, în domeniul financiar-bancar și în construcții. Reprezentanți ai sindicatelor au reclamat că majoritatea accidentelor de muncă au avut loc în timpul acestor ore suplimentare de lucru, obligatorii și neplătite”, arată documentul Departamentului de Stat al SUA.
Autorii Raportului mai arată că, potrivit liderilor de sindicat, mulți angajatori și-au plătit suplimentar angajații fără forme legale, pentru a reduce din impozitele datorate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Încă un asigurător RCA cu probleme. ASF pregătește redresarea financiară la City Insurance“O astfel de practică a limitat pensia viitoare a angajatului, precum și posibilitatea acestuia de a obține un credit. În 2015, aproximativ un sfert din angajați au primit doar salariul minim, conform unui lider de sindicat”, notează Raportul, fără a preciza liderul sindical.
Excesul de ore suplimentare poate conduce la sancționarea cu amenzi a angajatorului în cazul unei plângeri a angajatului, dar astfel de plângeri au fost rare, deși legea interzice obligativitatea orelor suplimentare, mai notează Raportul.
Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2015, Guvernul nu a întărit decât în mică măsură măsurile împotriva muncii la negru și rareori au sancționat angajatorii care au folosit lucrători fără forme legale de angajare sau amenzile nu au fost suficient de mari pentru a preveni astfel de încălcări ale legii.
CITEȘTE ȘI STUDIU Peste jumătate dintre directorii de firme din România au conturi pe rețelele de socializareDocumentul notează că situația este cauzată “în parte de corupția din cadrul Inspecției Muncii, dar și pentru că atât angajatorii, cât și angajații pot beneficia de pe urma neplății impozitelor în cazul lipsei unui contract de muncă sau prin plata la negru a muncii suplimentare”.