Bill Gates este mirat de numărul mic al americanilor menționați în documentele Panama Papers

Bill Gates este mirat de numărul mic al americanilor menționați în documentele Panama Papers
scris 14 apr 2016

Bill Gates s-a declarat suprins de numărul mic al americanilor menționați în documentele Panama Papers, într-un interviu acordat CNBC în Qatar.

Cele 11,5 milioane de documente care formează baza de date Panama Papers, sustrase de la firma panameză de avocatură Mossack Fonseca de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație(ICIJ), au scos la iveală operațiunile financiare ascunse ale unor politicieni și personalități din întreaga lume, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Mulți analiști s-au întrebat însă de ce sunt menționați atât de puțini americani.

”Am fost surprins de numărul mic al americanilor. De câte ori declari veniturile, ți se cere să declari conturile din străinătate și activele. Nu înseamnă că toată lumea răspunde corect la aceste întrebări”, a spus Gates.

Informațiile preliminare arată că peste 200 de persoane cu domiciliul în Statele Unite au fost numite în documentele Panama Papers, a relatat Forbes în această săptămână.

Totuși, ICIJ a anunțat că în documente apar 214.000 de companii offshore, care au legătură cu persoane din peste 200 de țări și teritorii.

Între personalitățile prezente în documentele Panama Papers se află asociați ai președintelui rus Vladimir Putin, premierul britanic David Cameron și fostul premier islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, în timp ce americanii sunt puțini.

VIDEO Fiscul a declanșat, de Paște, operațiunea \ CITEȘTE ȘI VIDEO Fiscul a declanșat, de Paște, operațiunea "Helios" în en-gros și magazine, denumită după zeul care aude și vede totul

Una dintre teoriile care explică acest fapt este că Mossack Fonseca nu se afla printre firmele preferate de americani. O alta este că Statele Unite au propriile entități flexibile și facilități fiscale.

Mulți analiști sugerează că este ușor pentru cetățenii americani să creeze companii paravan, în anumite state.

Între timp, un fost bancher al UBS, Bradley Birkenfeld, a sugerat marți, într-un interviu pentru CNBC, că piratarea documentelor firmei Mossack Fonseca ar fi fost făcută de o agenție americană de spionaj.

”În opinia mea, CIA este în mod sigur în spatele acestei acțiuni”, a spus Birkenfeld, fost bancher al UBS și unul dintre cei mai importanți informatori în domeniul financiar din istorie.

Dezvăluirile lui Birkenfeld au permis guvernului american să declanșeze o investigație de fraudă împotriva UBS și altor bănci, pentru facilitarera evaziunii fiscale a unor cetățeni americani. În februarie 2009, UBS a acceptat plata unei amenzi de 780 de milioane de dolari și dezvăluirea numelor clienților americani, pentru închiderea investigației.

viewscnt
Afla mai multe despre
bill gates
panama papers