Deputatul Silviu Vexler, din grupul parlamentar al minorităților naționale, a elaborat și înregistrat, la jumătatea lunii trecute, un proiect de lege care prevede obligativitatea externării din unitățile sanitare în termen de maximum 24 de ore a persoanelor de religie mozaică decedate în spitale, la cererea familiei sau, în cazul persoanelor singure, a Federației Comunităților Evreiești din România.
"Tora (Pentateuh – cele cinci cărți ale lui Moise, primele din Vechiul Testament) interzice lăsarea neînmormântată peste noapte a unei persoane decedate, tradiție care provine din Deuteronom 21:23 ("Trupul lui să nu rămână peste noapte (...), ci să-l îngropi tot în ziua aceea"), fiind apreciat că lipsa respectului față de corpul persoanei decedate cauzează o mare durere celui decedat. Înmormântarea fără întârziere este una din tradițiile deosebit de importante și sensibile pentru evreii din întreaga lume, considerată drept obligatorie în acordarea respectului cuvenit pentru demnitatea persoanei decedate", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Acesta prevede că persoanele de religie mozaică decedate se externează din unitățile sanitare, la cererea familiei sau, în cazul persoanelor singure, a Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, într-un interval de 24 de ore de la constatarea decesului.
CITEȘTE ȘI Isărescu, Țiriac, Năstase și DumnezeuExternarea se va face în condițiile Legii nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane și prelevarea organelor și țesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, normele metodologice de aplicare a legii respective urmând să fie modificate corespunzător, dacă proiectul va fi adoptat și va intra în vigoare.
"Această propunere legislativă este necesară pentru asigurarea respectării tradițiilor Cultului Mozaic și a drepturilor credincioșilor evrei, având în vedere situațiile întâlnite de-a lungul timpului, în care diferite unități sanitare au refuzat externarea într-un interval de 24 de ore de la constatarea decesului, în absența unor prevederi legislative distincte și clare, a persoanelor de religie mozaică decedate", se precizează în expunerea de motive, unde se adaugă că o lege similară pentru persoanele decedate de religie musulmană este în vigoare din 2010.
Proiectul a primit deocamdată aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ și a fost luat în discuție în ședința de Guvern de vineri, pentru emiterea unui punct de vedere.
CITEȘTE ȘI Înmatricularea unui autovehicul va fi suspendată dacă ITP este expirată sau dreptul de proprietate nu este transcris în 90 de zileLegea nr. 75/2010 prevede că persoanele decedate, de religie islamică, se externează, la cererea familiei, într-un interval de 24 de ore de la constatarea decesului, în condițiile Legii nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane și prelevarea organelor și țesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, cu modificările ulterioare.
Normele de aplicare ale legii privind manipularea cadavrelor au fost modificate ulterior corespunzător și stipulează acum că "Externarea persoanelor decedate, de religie islamică, se realizează, la cererea familiei, într-un interval de 24 de ore de la constatarea decesului, în condițiile în care nu există suspiciunea unor implicații medico-legale prevăzute de lege".
Legea a fost inițiată în 2009 de deputatul Amet Aledin de la Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, cu un argument asemănător cu cel al colegului său de la Federația Comunităților Evreiești.
CITEȘTE ȘI Eurostat: România a înregistrat în iunie cea mai mare scădere anuală a activităților de construcții din UE"Islamul, ca religie, are anumite particularități, printre care și necesitatea ca persoanele decedate să fie înhumate cât mai repede posibil. Până acum, în acest sens, nu au fost neînțelegeri. Din păcate, anul trecut a existat o astfel de problemă, când o persoană decedată, de religie islamică, nu a putut fi externată de familie, datorită unor carențe legislative", se arăta în expunerea de motive.
Formalitățile prevăzute de legislația în vigoare în cazul deceselor survenite în spitale fac ca, în unele cazuri, decedații să nu poată fi externați în termen de 24 de ore.
La ultimul recensământ al populației derulat de către Institutul Național de Statistică, în 2011, numărul persoanelor care s-au declarat de religie musulmană, la nivel național, a fost de 64.337, iar cel al persoanelor de religie mozaică – de 3.519. Aproape 1,26 milioane de intervievați au refuzat să-și declare orientarea religioasă.