Poliția schimbă regula vizând șoferii amendați, dar care refuză primirea procesului-verbal

Poliția schimbă regula vizând șoferii amendați, dar care refuză primirea procesului-verbal
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 14:16

Poliția anunță modificări legislative în ceea ce privește șoferii amendați contravențional care refuză primirea procesului-verbal. Conform noilor prevederi, dacă persoanele sancționate contravențional sunt înregistrate de către polițist cu mijloacele audio-video din dotare, în timp ce refuză să primească documentul, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc, nemaifiind nevoie ca procesul verbal să fie trimis la domiciliul contravenientului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Profit.ro a anunțat anterior că polițistul va fi obligat să efectueze testarea conducătorilor auto dacă observă într-un vehicul sunt observate recipiente ce pot conține băuturi alcoolice sau substanțe cu efecte psihoactive. Semnătura unui martor și comunicarea procesului-verbal nu vor mai fi necesare dacă fapta contravenționlă a fost înregistrată cu mijloace audio-video, iar amenzile vor fi date pe baza acestor înregistrări, inclusiv ale celorlați șoferi.

„În contextul intrării în vigoare a O.U.G nr. 84/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței, polițiștii rutieri, în cadrul acțiunilor, desfășoară și activități de informare a conducătorilor de vehicule  cu privire la noile prevederi legale ce vizează procedura comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției.

FOTO Viktor Orban a ajuns la Moscova CITEȘTE ȘI FOTO Viktor Orban a ajuns la Moscova

Procedura comunicării procesului-verbal atunci când contravenientul, deși prezent la încheierea procesului-verbal, refuză primirea acestuia: dacă refuzul primirii procesului-verbal este înregistrat audio-video de către polițist, cu un mijloc tehnic din dotare, acest aspect fiind menționat în cuprinsul documentului de constatare, se consideră că procedura comunicării procesului-verbal a fost îndeplinită pe loc”, informează oficialii Poliției.

Ca urmare a adoptării noilor prevederi, unitatea din care face parte agentul constatator nu mai este obligată să comunice la domiciliul contravenientului un exemplar al acestuia, scrie News.ro.

Decizie în coaliție: Miniștrii Guvernului Ciolacu nu vor mai ataca în declarații politice partenerii de la celălalt partid CITEȘTE ȘI Decizie în coaliție: Miniștrii Guvernului Ciolacu nu vor mai ataca în declarații politice partenerii de la celălalt partid

Pentru a obține o copie, persoana amendată contravențional va trebui să facă demersurile necesare. Concret, contravenientul va trebui să solicite ulterior emiterea copiei după procesul verbal de către unitatea din care face parte agentul constatator.

Ordonanța de urgență nr. 84 din 28 iunie 2024 modifică și completează unele acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere. Unele prevederi ale documentului sunt puternic contestate de șoferi și de societatea civilă, care consideră că actul normativ „lasă fără permis șoferii nevinovați”.

Asociația Declic a lansat și o petiție adresată premierului Marcel Ciolacu prin care solicită anularea Ordonanței.

„În România, 1 din 2 teste antidrog pozitive, făcute de poliție, este FALS pozitiv. Asta înseamnă că șoferii rămân fără permis pe nedrept și se aleg cu dosar penal până când vin rezultatele analizelor. Asta i-a determinat pe mulți șoferi să refuze testarea rapidă și să ceară analize de sânge la INML. Doar că asta nu mai e posibil, după ce Guvernul Ciolacu a schimbat legislația peste noapte, prin OUG 84. De acum, fiecare șofer sau șoferiță care cere analize de sânge rămâne fără permis până vine rezultatul. Or asta înseamnă chiar și 1 an fără permis, pentru că laboratoarele sunt puține și Institutul de Medicină Legală nu are suficient personal. Practic, premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, dau cu banul când vine vorba de permisele a zeci de mii de șoferi, pentru că jumătate din testele antidrog rapide pozitive sunt fals pozitive. Adică oameni nevinovați se aleg cu dosare penale și își pot pierde chiar locurile de muncă până când se stabilește că testul lor a fost, de fapt, fals pozitiv”” susțin inițiatorii petiției.

Avertisment al ministrului în România - Vom avea climă ca în Grecia în 20 de ani! CITEȘTE ȘI Avertisment al ministrului în România - Vom avea climă ca în Grecia în 20 de ani!

Aceștia precizează că dacă actul normativ nu va fi modificat, „zeci de mii de șoferi vor fi învinovățiți pe nedrept și nu își vor mai putea folosi permisul de conducere luni de zile”, în condițiile în care unii dintre ei își câștigă existența de pe urma permisului, iar alții depind de el ca să ajungă la serviciu.

„Ordonanța 84/2024 îi nenorocește și pe bicicliști și pe cei care folosesc trotinete electrice. Dacă refuză testul rapid antidrog, ei sunt amendați cu cel puțin 990 de lei. OUG dă liber și la testare direct în laboratoarele Poliției Române, nu doar la IML. Consiliul Superior de Medicină Legală, cel care coordonează analizele în acest moment, atrage atenția asupra acestei probleme și spune că poliția nu are personal calificat, nici laboratoare specifice pentru testare”, mai spun inițiatorii petiției

Petiția Declic a fost semnată de aproape 128.000 de persoane.

Poliția Română a anunțat, miercuri, că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și recomansă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanțe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator, se poate dispune, preventiv, reținerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal. Instituția precizează că, în perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

VIDEO Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele CITEȘTE ȘI VIDEO Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele

”Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive. În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanțe psihoactive, aceștia sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice. În lipsa unor indicii cu privire la prezența în organismul acestora a substanțelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situație, despre săvârșirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală”, a transmis Poliția Română.

Sursa citată a precizat că această măsură a retragerii permisului de conducere este justificată în contextul necesității de a ocroti viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public.

viewscnt
Afla mai multe despre
politia
proces verbal